Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Суслов: Милитаризацията на космоса върви с пълна сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Доналд Тръмп водещата роля на Съединените щати в Космоса е от ключово значение. С указ през февруари президентът създаде американски космически военни сили. „С това решение показваме на нашия народ, че защитаваме интересите му, и че нашата мощ е ненадмината“, заяви Тръмп в Белия дом.

По-малко от половин година по-късно, в деня на френската революция, Еманюел Макрон също обяви революционното си намерение за свое военно командване за Космоса. „През септември 2020 г. ще създадем космическо командване в рамките на военно-въздушните сили, за да гарантираме развитието и укрепването на нашите възможности в космоса“, заяви Макрон.

Подобни амбиции има и Великобритания. Неизбежно ли е състезанието във въоръжаването на Космоса? Нашият кореспондент в Москва Ангел Григоров разговаря с Дмитрий Суслов, зам.-директор за европейски и международни изследвания във Висшето училище по икономика и експерт на престижния дискусионен клуб „Валдай“.

Дмитрий Вячеславович, в последно време от Вашингтон, Лондон и Париж се чуват гласове за увеличаване на отбранителните способности в космоса и за създаването на космически войски. На какво се дължи това военно-космическо оживление?

Мисля, че то се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Ще напомня, че още по време на предишната Студена война, в момента, в който великите сили и човечеството като цяло получиха възможност да излязат в космоса, той веднага започна да се разглежда като театър на военни действия. Затова всъщност няма нищо ново. Единственото ново е първо, че имаме нова конфронтация, която мнозина наричат втора Студена война. Второ, новите технологии, за разлика от 60-те, 70-те и 80-те години, позволяват днес в космоса да се разполагат по-надеждни от военна гледна точка и по-опасни системи.

За съжаление милитаризацията на космоса върви с пълна сила. Общата насока е очевидна и тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски.

Но официално декларираната позиция на Русия е, че тя е против милитаризацията на космоса.

Русия наистина е против милитаризацията на космоса. Русия заедно с Китай неведнъж се е опитвала да постигне приемането на международно равнище на конвенции, които да забранят разполагането на оръжие в космоса. Засега това не се удава, защото Съединените щати и техните съюзници си мислят, че по силата на икономически и технологични фактори имат определено превъзходство над Русия и Китай в надпреварата за космоса.

Русия е на мнение, че разполагането на космическо оръжие е много опасно. Защото това, особено в условията на повишаване на точността на насочващите системи, увеличаване на точността на спътниците, превръща цялата земна повърхност в мишена за нанасяне на удари от космоса. Това рязко ограничава военно-стратегическото сдържане. Това е много опасно и ако милитаризацията на космоса продължи, това рязко ще увеличи заплахата от ядрена война. При изостряне на международната обстановка и Русия, и Съединените щати няма да имат друг изход освен да нанесат превантивен ядрен удар, опасявайки се, че ако се забавят с този удар, стратегическите им средства могат да бъдат унищожени с удар от космоса. Ето докъде може да се стигне.

През 1967г. Съветският съюз, Съединените щати и Великобритания подписват договор, който забранява разполагането в космоса на оръжия за масово поразяване. До каква степен този договор е гаранция срещу милитаризацията на космоса?

Не е никаква гаранция, защото самият Вие правилно казахте, че този договор забранява извеждането и разполагането в космоса на оръжия за масово поразяване. Днес стратегически свойства имат не само ядрените бойни заряди, не само оръжията за масово унищожение, а и неядрените оръжия, включително високоточните. Въпросният договор не забранява разполагането в космоса на неядрено оръжие. С помощта на неядрено оръжие могат да се решават военни задачи, които навремето се решаваха само с помощта на ядрено оръжие: унищожаване на ядрения арсенал на противника и нанасянето на непоправими икономически щети на вероятния противник.

И все пак, ще могат ли Русия и Съединените щати да се спрат в някакъв момент преди да е станало непоправимото?

Мисля, че договарянето ще бъде сложно в условията на настоящата крайно конфронтационна атмосфера между Русия и Съединените щати. Но мисля и че с времето ще се появи политическа воля за някакви макар и отделни действия за ограничаването на надпреварата във въоръжаването в космоса. Например за ограничаване на противоспътниковите оръжия. Защото другата алтернатива е неприемливото равнище на заплаха от ядрена война и неконтролираната надпреварата във въоръжаването в космоса, която никому не е нужна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна