Eмисия новини
от 14.00 часа

Еврокомисарят по безопасността на храните: Има опасност България да загуби цялото си свиневъдство

| обновено на 25.07.19 в 10:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете. В ексклузивно интервю за "Хоризонт" Витянис Андрюкайтис заявява, че ако властите в страната ни не вземат своевременно мерки във връзка с африканската чума, България може да загуби цялото си свиневъдство:

Еврокомисар Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта: 

"Тези три думи – "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство".

Досега в страната регистрираните огнища на заразата са 19. Бедствено положение е обявено в областите Русе, Плевен и Разград.

"Много съм разочарован да чуя за този огромен взрив в една от най-големите ферми в България. 40 хиляди свине – това е наистина предизвикателна ситуация. Още веднъж информирах всички страни-членки, че трябва да останат изключително бдителни през лятото, защото точно тогава настъпва пикът на болестта. И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал".

Днес приключва работата на екипа на Европейската комисия, изпратен в България, за да даде оценка на ситуацията до момента. 

Интервюто с Витянис Андрюкайтис можете да чуете в звуковия файл.

Още от

Расизмът като политическа практика

публикувано на 18.10.19 в 13:00