Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Николов-Дизела започна опита за рекорд по Е4 (видео)

| обновено на 01.08.19 в 13:04
Стартът на Кирил Николов в Драгалевци.
Снимка: XCoSports


Точно в 12 часа от площада в столичния квартал Драгалевци Кирил Николов-Дизела стартира опита си за рекорд по международния пешеходен маршрут Е4.
Финалът трябва да бъде на Гоцев връх в планината Славянка. Дизела ще се опита да измине 240-километровото трасе, което е с висока трудност и голяма денивелация - близо 14 000 метра, за по-малко от две денонощия. (Сегашният рекорд е 2 дни, 22 часа и 44 минути - поставен е през 2017 г. от Боян Дочев.)

Освен че е сред най-добрите състезатели в света по скайрънинг, Кирил Николов е известен у нас с успехите си в ориентирането, но също и с рекордите си: измина Ком-Емине за 4 дни и 13 часа, изкачи 5-те най-високи върха на 5-те най-високи планини в страната за по-малко от 23 часа, изпревари и Драгалевския лифт. 

Сега се отправя към Е4, чийто български участък е известен като "Петте планини" - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Очаква най-трудно да бъде в някои части на Рила и Пирин, особено нощем, защото ще бяга почти без да спира по технически сложни терени.
Дизела минути преди началото.
Екип от няколко души ще го подкрепя, включително пейсъри, които ще му помагат за поддържане на темпото. В екипа на Дизела е и участничката в три зимни олимпийски игри и рекордьор на Ком-Емине за жени - Антония Григорова. 

Придвижването може да се наблюдава на живо тук.

Интервю с Кирил Николов чуйте в звуковия файл.

Видео от старта на Дизела.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна