Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Каварна: Има стопани, които отричат наличието на африканска чума

В Добрич със заповед на областния управител беше даден срок до 5 август всички стопани да умъртвят домашните си прасета доброволно, за да могат да усвоят месото. Решението за обявяване на бедствено положение в област Добрич, въпреки че до този момент африканска чума по свинете сред домашните прасета не е констатирана, има своето логично обяснение - в областта има 8 регистрирани свинекомплекса. По данни на областната дирекция за безопасност на храните в тях се отглеждат над 87 000 прасета. Възможно е обаче реалната бройка да е много над това число, тъй като само в най-големия свинекомплекс в България - този в село Козлодуйци, община Добричка, се отглеждат около 80 000 прасета в момента.

Област Добрич осигурява 25% от свиневъдството в цялата страна, а сега, с унищожаването на прасетата в три от големите свинекомплекси в Русенско, а вече и в Свищов, вероятно този процент ще се увеличи.

Домашните прасетата са най най-лесната мишена за вируса, защото голяма част от тях се хранят с кухненски отпадъци, а през деня се извеждат извън кочините.

В община Каварна преброените домашни прасета са 223. Вероятно обаче реалната бройка е по-голяма, тъй като част от стопаните не допускат проверяващите в дворовете си сподели Петър Ялнъзов от отдел „Екология и зелена система“ към община Каварна.

„На много места вече има доста животни, изклани. Има и някои, които все още не са ги заклали, може би мислят, че ще се разминат нещата, но заповедта е много ясна, имаме и определени местата за загробване на животни“, каза той.

Някои стопани отказват да умъртвяват животните, защото имат малки приплоди или са бременни Глобата за незаклано прасе обаче е от 150 до 1000 лева, а ако властите го евтаназират, собствениците не могат да използват месото, подчерта Ялнъзов.  

Кметът на община Каварна Нина Ставрева е категорична, че противоречиви мнения сред стопаните има, но те имат и още три дни гратисен период за доброволно изпълнение на заповедта на Областния управител.

„Има стопани, които приемат това, че проблем съществува. В по-голямата си част обаче хората отричат въобще наличието на африканска чума. Използват като аргумент, че няма ясни доказателства - протоколите от лабораториите, че не се показват, не са публични и отказват да заколят животните си. Основният проблем, отново, в сегашната тежка ситуация, в която се намираме, се дължи на липсващия превантивен контрол“.

От дни в социалните мрежи вървят и обяви за продажба на домашни прасета с цена за живо тегло от 2-3 лв. Не са рядкост и заканите на собственици на домашни прасета, че вместо да ги умъртвят, ще ги пуснат по улиците на населените места

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна