Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Стойчев: В САЩ от години се наблюдава традиция на ескалация на насилието

Снимка: БГНЕС

"В САЩ от години се наблюдава традиция на ескалация на насилието, разбира се с различни мотиви". Това каза пред БНР Тихомир Стойчев - експерт по сигурност и преподавател в Нов български университет, по повод случилите се инциденти в Ел Пасо и Дейтън. Той посочи данни от статистика, според които в САЩ от началото на годината са извършени над 250 нападения с употреба на огнестрелно оръжие, които имат масов характер.

Според него Америка малко обръща внимание на вътрешните си проблеми: "Ние по-малко научавахме, гледахме по-лъскавата страна на това, което се случва там. ... Може би трябва да си припомним една тенденция на ескалация на насилието, която е на основата на различни социални конфликти, която е трайна характеристика на САЩ още от 19 век".

Стойчев посочи в предаването "12+4" по програма "Хоризонт", че днес говорим, че радикалният ислям е надигнал глава и на ислямистите им се иска, макар и в 21 век, да постигнат отново свой халифат. По думите му ислямизацията на Балканите върви с пълна сила.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Тихомир Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна