Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първите специализирани паркинги за двуколесни правят кампания срещу кражбите

Снимка: Златина Йовкова
Първото място за безплатно паркиране на двуколесни превозни средства беше обособено на бул.„Витоша“ близо до пресечката с  ул.„Д-р Стефан Сарафов“ в кв.„Иван Вазов“, където има велосипедна алея.
Паркомястото е специално маркирано и изолирано с пътни ограничители.

Снимка: Златина ЙовковаДо края на август се очаква да бъдат пуснати първите електрически тротинетки за споделено пътуване. Най-вероятно те ще се предлагат от чуждестранна компания, като до края 2019-а на софийския пазар предстои да стъпят още две, сред които и българска,  поясни Елица Панайотова от проект „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София.

На новия паркинг местата за велосипеди са 10. Стойките са два вида. Има и площ за оставяне на електрически тротинетки.

Предвидено е да бъдат маркирани 158 в зоните за платено паркиране - 42 места в синя и още 112 - в зелена зона.

Възниква въпросът за гарантирането на сигурността на паркирането превозни средства, призна Елица Панайотова. Предстои кампания за популяризиране на мерките срещу кражби на двуколесни.

Тя допълни още, че първоначално местата за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди ще бъдат обособени на пътните ленти, а в последствие и върху тротоарите - пилотно в централната градска част, в близост до туристически забележителности и административни сгради. Схемата на разположение ще бъде достъпна в сайта на Столичната община и ЦГМ, както и на фейсбук страницата на „Зелена София“.

Очаква се в зоните с такива паркоместа за двуколесни превозни средства да намалее натискът от автомобили, коментира Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Чуйте още по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени