Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински специалисти от цялата страна протестираха в подкрепа на Мая Илиева

| обновено на 08.08.19 в 19:19
Автор:
Протест в подкрепа на Мая Илиева.
Снимка: БГНЕС

Медицински специалисти от цялата страна излязоха на протест в подкрепа на дисциплинарно уволнената от частна болница Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. 

Протестиращите окачиха лентички "Не на страха" пред частната болница, откъдето беше дисциплинарно уволнена Мая Илиева: "Тя е един много достоен човек. Не може КНСБ да подкрепя работодателя и да се уволнява лидер, който се бори за правата на цяло съсловие".

„Най-малкото да бъде извикана и да ѝ се каже: „Вие сте направила такива грешки“. Ние се борим за нашето съсловие и идеята е да подобрим условията на труд, да събудим нашите колеги, да си изправят лицата, да разберат, че няма от какво да се страхуват“, заявиха протестиращи. 

Медиците настояват за достойно заплащане, синдикална защита, подобряване на условията на труд и на отношението към тях. Омбудсманът Мая Манолова също се присъедини: "И аз съм с вас. Ние сме силни и ще се преборим не само за Мая Илиева, и за всеки уволнен или притиснат".

Медиците преминаха пред сградата на Министерството на здравеопазването и на КНСБ с плакати: „Да спасим здравеопазването“, „КНСБ = нищо“ и оповестиха, че на 10-и септември организират национален протест пред Народното събрание.

Мая Илиева застана пред протестиращите с думите: „Много благодаря. Подкрепят ме и много колеги от цялата страна. Сърдечни благодарности. За делото ми казаха, че ако се нуждая от свидетели, ще дойдат с удоволствие“.

От болницата обявиха, че дисциплинарното наказание на Илиева е свързано с нарушение на професионалната ѝ дейност, а не на синдикалната. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христо обяви пред "Хоризонт", че ще предложи председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов да даде разяснения пред Координационния съвет по казуса: 

"Аз оставам с впечатлението, че разговор преди да се вземе решение от Федерацията с Мая Илиева не е имало и ако действително такъв разговор не е имало, не приемам, че това е нормално като човек, като юрист и на последно място като синдикалист и вицепрезидент на КНСБ".

Конфедерацията на труда "Подкрепа" пък се обяви в защита на Илиева и призова работодателят да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок.

В становище на синдиката по случая с уволнението на Илиева се подчертава, че това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Според КТ „Подкрепа“ „подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи“.

Пред "Хоризонт" главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева заяви:

"Излизаме всички, които не са работа. Отделно от септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане. Всички пациенти и колеги сложиха лентички в нейна подкрепа. Те са наясно и виждат как една сестра работи по не знам си колко часа, как работи с абокат, защото е по-болна от болните, и въпреки всичко как една сестра обслужва по 20-30 човека и как се раздава 100%."

Медицинската сестра Юлия Божкова, която днес ще участва в протеста в София, коментира мотивите си пред БНР. Тя е работила заедно с Мая Илиева в болница “Токуда“. Божкова е напуснала болницата сама:

“Протестът е подкрепен от колеги. Аз също съм участник в този протест в защита на Мая Илиева. Протестираме за т.н. показно дисциплинарно уволнение на медицинска сестра, което е недопустимо според мен да се случва в една европейска правова държава“.

В интервю за предаването “Преди всички“ Божкова заяви:

“По повод протестите аз също бях репресирана, бях затваряна в кабинетите от ръководството. Визирам началник-отделение, старша сестра, двете главни сестри…Беше ми обяснено, че нямам право на протест, че инвеститорите на тази болница не са съгласни с нашите действия, да се отгранича от Мая“.

Семра Хасан, една от организаторките на протеста в Момчилград, каза:

“Вярваме, че исканията на Мая Илиева и борбата, която води е справедлива. Нейните искания са и наши искания…“.

В протеста няма да се включат членовете на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Кърджали. Председателката на местната структура Росица Генчева смята, че колежката ѝ Мая Илиева не е човекът, който да обедини съсловието, а вместо това го разделя.

Медицинските специалисти във Варна излязоха на протест до сградата на Общината. Протестът е под наслов “Аз съм Мая Илиева – не на страха“.

Валентина Вълчева, която е над 43 години в здравеопазването, каза в интервю за предаването “Преди всички“:

“С целия стаж аз получавам чисто, имайки предвид прослужените ми години и нощния труд, около 1100 лева“.

Илиева беше уволнена преди дни, като от лечебното заведение съобщиха, че това няма нищо общо със синдикалната ѝ дейност, а е заради нарушения в професионалната ѝ работа. 

Интервюто на Диана Дончева с Юлия Божкова и репортажите на Валя Апостолова и Даниела Стойнова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени