Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания – надежда за нов живот (първа част)

Снимка: Minority Rights Group International

Минах по пътя на миграционния маршрут на африканските бежанци до Европа.

Това пътуване беше осъществено по проекта: „Медии, малцинства, миграция“ на международната организация Minority Rights Group International (Международна група за правата на малцинствата). Организацията тази година отбелязва 50 години от основаването си. Работи за правата на човека и за осигуряването на права на етнически, национални, религиозни, езикови малцинства и коренни народи по света. MRG има консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН (ECOSOC) и статут на наблюдател при Африканската комисия по правата на човека и народите.

След посещението на ключови за мигрантите места в Южна Испания, в предаването „Аларма“ започна специална поредица с мои материали от това пътуване.

Произходът на всички общества е свързан с миграцията, но днес въпросът за миграцията е тема за горещ дебат не само в Европа и САЩ, но и навсякъде по света, а митовете, историите и образите, които медиите използват, за да описват мигрантите и миграцията често са манипулативни, обезличаващи и всяващи страх.


Ситуацията в Испания е следната: 17 140 са имигрантите пристигнали в Испания от началото на 2019 година до началото на август. От тях по море са дошли 13 765 души, а по суша 3375. (Според официалната статистика на Върховния комисариат на ООН за бежанците към 4.08.2019 г.)

От мигрантите в Испания 30% са от Мароко, 14% са от Мали, 13% – от Гвинея, следват – мигранти от Кот д'Ивоар, Сенегал, Алжир, Сирия, Тунис, Палестина и Гамбия. Мигрантите по суша преминават сухоземната граница на Испания с Мароко и отиват в един от двата полуекслава на Испания на Африканския бряг – Сеута и Мелия, където се намират и единствените сухоземни граници на Европейския съюз с Африка.


Първата история от Испания е на Нора Сабер – берберка от Мароко. Тя сега е на 28 години, но на 10-годишна възраст се озовава сама в Мелия.
Чуйте как е живяла оттогава:


За щастие в Мелия Нора е срещнала и хора, които ѝ помагат да осъществява мечтите си за по-добър живот – своя и на децата си. Тя вече участва в маратони, нещо, за което си е мечтала, но не е вярвала, че ще осъществи някога.

Очаквайте и следващите материали от поредицата „Испания – надежда за нов живот“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна