Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да повишим имунитета преди сезона на настинки и грип?

Доц. д-р Снежина Михайлова: Безразборният прием на имуностимуланти може да отключи автоимунно заболяване

Имунолозите не са привърженици на веганството, повечето от микроелементите и ензимите, необходими на имунната система, се съдържат в месните продукти, посочи специалистът

Доц. д-р Снежина Михайлова
В разгара на лятото, в сезона, в който всъщност трябва да се подготвим за есенно-зимния период, в "Часът на здравето" обръщаме внимание на имунитета. Въпрос, който вълнува хората, които често боледуват, и най-вече родителите на деца с чести инфекции. Много от родителите обмислят профилактичен прием на различни медикаменти, имуностимуланти или хранителни добавки още от месец септември, дори и от август. А най-честите заболявания при децата през зимата са вирусните и тези, засягащи дихателната система. Достатъчно ли е здравословното хранене през лятото и есента, когато природата ни предлага достатъчно богат избор на плодове и зеленчуци; необходим ли е допълнителен прием на витамини и "имуностимуланти" и от кога. И изобщо кога честото боледуване може да говори за проблеми с имунитета. Отговорите потърсихме от доц. д-р Снежина Михайлова от Клиниката по имунология на Александровска болница:

"Действително есенно-зимният сезон крие доста предизвикателства пред организма и имунната система като цяло, не само заради климатичните промени и различни епидемии, особено грипните, но и заради това, че децата тръгват на училище и детска градина и тези контакти осигуряват много по-бързо предаване на различните инфекциозни агенти и започва зачестяването на заболяванията. През лятото вирусите не ни подминават, но те са повече там, където има струпване на повече хора, дори и на морето. Т.е. контактът между хората всъщност е водещ за развитието на инфекции".


Специалистът съветва хората, които не боледуват често, да се възползват от летните дни, за да прекарват повече време на открито, както и да консумират повече плодове и зеленчуци. Стимулация на имунната система е необходима само при деца и възрастни, които боледуват често или имат хронични заболявания, защото при тях има риск от по-сериозна инфекция.

Дефинирани са 10 предупредителни признака за наличие на имунен дефицит

Те са различни при деца и възрастни. Това са вродените, или т. нар. първични имунни дефицити, при които има склонност за чести боледувания. При децата това са прекарани повече от четири ушни инфекции за година, повече от четири ангини, повече от две пневмонии в детската възраст, както и инфекции с необичайни причинители или изоставане в растежа. Често имунните дефицити са съпътствани от автоимунни заболявания и понякога повишена склонност към туморни заболявания, посочи имунологът.  

При вторичните имунни дефицити критериите донякъде се припокриват, но винаги има причина, която предопределя склонността към често боледуване, например диабет, бъбречни заболявания, хронични инфекции, които изтощават имунната система. За хората, които не боледуват често, е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна и достатъчно нощен сън - при децата минимум 8 часа:

"Имунолозите не сме привърженици на веганството и на ограничаването на протеините и месните продукти, тъй като повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система, се съдържат в месните продукти. И често сме свидетели на индивиди, които боледуват по-често, когато изключат някои продукти от менюто си. Така че съветът ми е: Не налагайте вашите хранителни навици на децата, тъй като те тепърва трябва да растат, да градят имунитет, структура на кости, мускули".


Клиничният имунолог съветва да се възползваме максимално от даровете на природата през есента и лятото и да прекарваме повече време на море или в планината, така че да подготвим организма за зимата.

Не бива да се прекалява със захарта

Тя се "конкурира" с витамин "С" в ензимните каскади и може да потисне функциите на някои клетки на имунната система и да компрометира имунния отговор, предупреждава специалистът. Много от родителите, а и повечето хора по време на боледуване или за профилактика приемат хранителни добавки и имуностимуланти. С тях обаче не трябва да се злоупотребява. Витамин Д, който се счита за важен за работата на имунната система, не трябва да се приема, ако няма дефицит в организма, предупреди специалистът.

Кога е необходим допълнителен прием на витамини, на антивирусни средства или на имуностимуланти, базирани на лизати на бактерии - чуйте в интервюто с доц. д-р Снежина Михайлова!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!