Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Писанчев: Голям ферибот тръгва към Самотраки по обяд

Българските туристи на острова могат да получат безплатна храна и нощувка

| обновено на 14.08.19 в 11:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последна информация фериботът „Андрос Джет“ тръгва от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки днес, 14 август, около 12 часа на обяд.

Очаква се фериботът да пристигне на пристанище Самотраки в 22,00 ч. тази вечер.

Ще натовари пътници и леки автомобили веднага и ще отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, фериботът „Андрос Джет“ ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага.

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището, както и безплатна нощувка, съобщиха от външното ни министерство.

Гръцкото министерство на корабоплаването взе решение в сряда фериботът „Андрос Джет“ да започне курсове от Самотраки до Александруполис и обратно.

При подходящи метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва пътниците.

„Основният проблем е неадекватната реакция на гръцките власти“, сподели в предаването „Преди всички“ Александър Малюк, един от българите, блокирани на острова.

Владимир Писанчев, българският консул в Солун, заяви по-рано, че „Андрос Джет“ е много голям ферибот, който побира над 600 човека и 75 автомобила:

„Отделно ще има още един ферибот, който е товарен, тъй като самият остров остава без всякакви припаси. Надяваме се, че в четвъртък, до края на деня, проблемът ще бъде решен“.

Писанчев съобщи, че по неофициална информация причина за забавянето на превозването на туристите от острова към континента е технически проблем и на двата ферибота, с които оперира транспортната фирма.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна