Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти по медицина от ромски произход насърчават младежи да учат медицински специалности

Снимка: БГНЕС

На 18 август 2019 г., в гр. Лом се проведе информационна кампания на тема „Здравословно хранене сред подрастващи и младежи“. Инициативата е на студенти по медицина от ромски произход, в рамките на проект „Менторска подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“. Проектът се реализира от фондация „Тръст за социална алтернатива“ в рамките на Фонд "Активни граждани - България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
      

Мария Методиева от организаторите сподели за БНР, че идеята на кампанията е била посрещната с голям интерес

„Имаше и около 30-ина жени, на които им беше измерено кръвното налягане. Целта всъщност е да дадем успешни примери на млади хора, които с много труд и усилия успяват да запишат трудни здравни специалности. Сред тях има медици – Георги, който е от Видин, а също и Алексей, който учи „Дентална медицина“. Те имат желанието да провокират и да насърчат други млади хора да последват техния пример. Освен тях имаше още четирима младежи от Враца. Две момичета сега завършват в местния колеж, който е филиал на Медицинския университет, като акушерка и медицинска сестра. Имаха огромното желание да ангажират с конкретна инициатива, която обаче да отговаря на нуждите на младежите. Те организираха кампанията съвсем сами, намериха информационни материали, подготвиха ги, имаше и кратка беседа за това как трябва да се храним, какво е здравословно и какви са причините за затлъстяването и за получаването на хронични заболявания“…

В началото на август е имало подобна беседа и в Бяла Слатина. Предстои такава в Сливен на 22 август. В нея ще участват местен общопрактикуващ лекар и здравен медиатор. Ще бъде измервана и кръвната захар на желаещите. 

Методиева коментира, че примерът на младите студенти в тези кампании е заразен. През миналата година фондацията е подкрепила 15 младежи да запишат курсове по химия и биология, за да кандидатстват. В момента 6 от тях изучават медицина или медицински специалности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна