Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Георгиев: България вече не е морска държава

Изключването на България като собственик на морски флаг от Парижкия меморандум на практика означава, че вече не сме морска държава. Това коментира пред БНР Тодор Георгиев, собственик на шипинг - компания.

Парижкият меморандум регламентира правилата за корабоплаване в европейски води, поясни Тодор Георгиев. Информацията за това, че сме извадени от него, разпространи през миналата седмица специализираният сайт Tранспортал.

„След като не сме част от Парижкия меморандум, не сме част в нито един меморандум. И това е, защото българският флаг в корабоплаването на практика е занулен - няма го. Изчезна. Тоест – няма такава морска държава, наречена България. А няма такава държава, защото няма кораби под български флаг. Престижът е много важен в корабоплаването. Корабоплаването е занаят, който от 3 000 години се извършва на базата на престижа. Ние сме единствената държава с излаз на море в света, която не е морска държава. Швейцария, например, е морска държава, нищо че се намира в Алпите, защото тя има национален флаг по корабите си“.

Загубите са и икономически, защото, ако корабът е под наш флаг, това носи пари от такси на държавата, добави Тодор Георгиев. А основната причина за липсата на интерес от страна на бизнесмените е, че нашият флаг не защитава собственика на плавателния съд, поясни той.

Интервюто можете чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!