Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на група "Остава" в "Аз Остава"

Краят на август винаги сякаш е бил наситен за група "Остава". В традиция се превърна техният концерт в Борисовата градина, а тази година има и още един, много интересен акцент - книга за групата. Затова и поканихме Георги Георгиев, китариста на "Остава" и един от двамата, останали от самото създаване на групата (в Габрово, където Георги е студент, иначе родом от Казанлък). Между другото, името е измислено именно в Казанлък, където той "движи" с учениците от Художествената гимназия там ("които в разгара на соца бяха най-алтернативните в такъв един град") и от един виц, "доста песимистичен" вметва Жоро и първоначалният вариант е "Добре дошли в Остава", което постепенно се трансформира просто в "Остава". Определено едно от най-оригиналните имена на групи у нас.

И тази, и много други истории ще присъстват в книгата, която се нарича... "Аз Остава". Името (впрочен също страхотно попадение) е измислено от драматурга Елин Рахнев, който също е сред феновете на Остава. "Много мислихме. Беше ясно, че Остава трябва да фигурира в заглавието, все пак това е брандът, но идеята ни беше да е семпло, кратко и лично... и тогава на Елин му хрумна Аз Остава," разказва в студиото ни Георги, който сам е много свързан с театъра, писал е и продължава да пише музика за редица постановки. Но това е друга тема. Сега говорим за книгата за "Остава" - оказва се, че идеята за такава книга е отпреди 7-8 години, когато журналистът (и фен, разбира се) Даниел Ненчев прави редица интервюта с музикантите поотделно и заедно, даже уж е намерено и издателство, но в един момент нещата спират.

"Казахме си, че явно така е било писано, пък и още ни е рано" - казва Георги и продължава, - минаха години и едни млади хора от издателство "Скрайбънс" твърдо възобновиха идеята и за една година успяха да свършат всичко - голям брой интервюта, събраха интересни материали покрай групата през годините, снимки, корица и книгата вече е факт". Никой не знае какво е разказвал другият, между другото и сега самите "Остава" ще четат книгата нацяло. "Аз лично ще я чета на части, няма да мога наведнъж... чисто емоционално,"  добавя Георги и кани всички на концерта в "Маймунарника" на 30 август, с който ще отбележат 27 години "Остава" и ще бъде представена книгата.

А концертите на "Остава" са впечатляващи и с друго - че на тях присъстват и много млади хора, които дори не са били родени, когато групата е била създадена, не са израснали с техните песни, но ги знаят наизуст. Магията е налице.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна