Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Тръмп е големият печеливш от срещата на Г-7

Русия се чувства по-комфортно в Г-20, отколкото в Г-7, смята анализаторът

Боян Чуков
Снимка: БГНЕС

Големият печеливш от срещата на Г-7 е Доналд Тръмп, каза пред БНР международният анализатор Боян Чуков в коментар за срещата на Г-7 като се позова на анализ в реномираното френско списание „Атлантико“.

С оглед на атаките, които имаше срещу Тръмп преди седмица, всички очакваха, че ще има скандали и разправии. Той обаче се държа много кротко, спокойно и на практика неговите противници в САЩ, които гледат към следващите избори, не можаха да наберат  никакви точки, мотивира се той.

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ Боян Чуков оцени като „логични“ опитите на френския президент Еманюел Макрон да се позиционира като неформален лидер на ЕС, но допълни, че според част от френските медии, този опит се е провалил.

„Допусна тази слабост, която френската дипломация години наред има - поставя важни, централни теми, но никога не стига до съществената част - няма тази германска пунктуалност, когато организират подобни срещи. Никога няма и тази англосаксонска прагматичност…“, каза той.

Според Чуков Макрон е допуснал „груба грешка като набърка Бразилия в цялата тази история с пожарите по Амазонка“.

„Той спечели два епитета – от сина на Болсонаро, който отива посланик на Бразилия в Съединените щати и от министъра на икономиката. Единият го нарече „идиот“, другият го нарече „кретен“. И това публично!“.

Относно опитите на американския президент да възстанови формата Г-8, Чуков заяви:

„Това е естествена реакция на Доналд Тръмп и на САЩ. Когато Русия стане много мощна във военен план, единственият начин да бъде вкарана в евроатлантическия коловоз, е да се търси сътрудничество с нея. Оставена сама, настрани, колкото и да не искат водещите западни демокрации, Русия си се превърна в самостоятелно Г-1“.

Според Чуков Русия се чувства по-комфортно в Г-20, отколкото в Г-7.

„Това (Г-7) вече е един ограничен кръг от страни, които се събират да решават някакви проблеми – Украйна, Сирия, Северна Корея и т.н., но всичките тези проблеми са в резултат на външната политика на всички тези държави. Това са проблеми, които са създадени от тези държави, а те искат след това да привличат партньори, с които да ги решават. Така че не е изгодно на Русия, на този етап, да се да се реинтегрира… Г-7 живее в една епоха, която си отишла. Единственият, който има поглед напред в бъдещето, е Доналд Тръмп, тъй като той в момента работи изключително за американските национални интереси “, кама Боян Чуков.

Според анализатора очакването на ЕС да получи от Великобритания почти 40 млрд. евро след Брекзит не е реалистично. На срещата на Г-7 той е видял „сближаване между САЩ и Великобритания в лицето на Доналд Тръмп и Борис Джонсън, тъй като двамата изповядват, общо взето, една и съща философия“. Експертът очаква скоро да има и задълбочаване на отношенията.

Относно политическата ситуация в Европа, според Чуков се очертава възможна конфронтация между Германия и Франция:

„И Доналд Тръмп, и британците хвалят Макрон, но да знаете, че това е за сметка на германците, поради това, че Меркел в момента се намира в много тежка ситуация здравословно“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна