Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Контрера: Тротинетките в София са частна инициатива и операторът на услугата си носи стопанския риск

Когато се пишат правила и норми, трябва да обезпечим и тяхното спазване, категоричен е той

Карлос Контрера
Снимка: БГНЕС

"Системата за споделено ползване на електрически тротинетки в София е частна инициатива и операторът на услугата си носи стопанския риск. Ясно е, че нещо, което е на улицата, винаги може да бъде обект на вандализъм и посегателство". Това каза пред БНР общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера по повод появилите се информации за 15 откраднати тротинетки в София, която по-късно беше опровергана. Той коментира, че местата за паркиране на велосипеди и електрически скутери са отнели паркоместа за автомобили.

"По директива тези тротинетки са приравнени на велосипедите и най-простото нещо беше да се направи едно предложение до парламента и с няколко поправки в Закона за движение по пътищата част от проблемите да се решат", каза той по повод липсата на правила по отношение на движението на електрическите скутери. "Когато се пишат правила и норми, трябва да обезпечим и тяхното спазване. Самото присъствие на една правна норма не означава, че тя ще породи желания ефект, ако няма кой да контролира", коментира той в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“. 

По думите му появата на тротинетки е нова ситуация за обществото и докато правилата за движението им не са зададени това ще създаде хаос. "Ясно трябва да се очертаят възможностите на институциите да контролират процеса", каза той.

Интервю на Веселина Миланова с Карлос Контрера в предаването “Преди всички“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна