Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критични консултации за бъдещето на Кипър

Никос Анастасиадис с Мустафа Акънджъ (вдясно) на 9 август т.г..

Критични консултации за възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос се провеждат днес в Никозия. Напрежението е много високо, но очакванията от тях са ниски заради ескалиращите турски провокации към Кипър.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН Джейн Хол Лют се среща днес в Никозия поотделно с лидерите на кипърските гърци Никос Анастасиадис и на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Целта на сегашния изключително важен и рисков кръг от консултации е след продължилата година подготовка най-сетне да се уточни рамковото техническо задание за възобновяване на преговорния процес, прекратен преди повече от две години.

Разговорите днес са първите, след като на неформалната си среща на 9 август Анастасиадис и Акънджъ се ангажираха да продължат усилията си за финализиране на заданието. То трябва да даде възможност за провеждането на „ориентирани към резултатите преговори, водещи до постигане на споразумение с чувство за неотложност”, както бе посочено в изявлението, направено от ООН от тяхно име.

Постигането на съгласие зависи от това дали Турция предприема положителен подход по въпроса, което означава да спре да предизвиква напрежение чрез незаконни дейности, заяви говорителят на правителството на Кипър Продромос Продрому.

Според Никозия усилията за възобновяване на преговорите се подкопават от незаконните сондажни дейности на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, както и от предприетите от властите в окупираните територии стъпки за отваряне на града-призрак Вароша във Фамагуста под кипърско-турска администрация, в нарушение на резолюциите на ООН.

От своя страна Мустафа Акънджъ е под натиск от Турция и правителството на непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република, според които вече няма основа за преговори за обединяване на страната като федерация и трябва да се обсъждат други варианти, включително две отделни държави.

От резултата от сегашната совалка на Лют зависи и дали ще има среща на двамата кипърски лидери с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в края на септември в Ню Йорк, на която да се уточнят следващите стъпки в процеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна