Eмисия новини
от 14.00 часа

Акад. Ивона Даскалова: Увеличават се случаите на захарен диабет в световен мащаб

Снимка: Ани Петрова, БНР

"В световен мащаб се увеличават случаите на захарен диабет и на заболяванията, свързани с въглехидратния толеранс. Процентът на хората със затлъстяване също нараства". Това каза пред БНР акад. Ивона Даскалова - началник на Клиниката по ендокринология във Военно-медицинската академия и консултант към НЗОК.

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" тя обясни, че над 50% от хората със захарен диабет тип 2 не знаят за заболяването си, а когато то се открие, вече е с много усложнения. Акад. Даскалова посочи като причина за това липсата на профилактични изследвания и добави, че е много важно да знаем, че когато се открие наличие на преддиабетни състояния, те могат да бъдат преборени със съответния режим и лекарски съвети, за да не се отключи захарният диабет.

За 2017-2018 г. 475 млн. души в света са със захарен диабет, а се очаква през 2030 година бройката им да бъде над 650 милиона.

"Когато говорим за национална програма за профилактика на диабета, бих искала да се спра на застрашените групи - хората, които са с хипертония, със затлъстяване, пациенти, при които преобладават сърдечно-съдови заболявания, при фамилна обремененост със захарен диабет - при тях трябва да се провежда златният стандарт - орален глюкозотолерансен тест, чрез който може да се постави диагнозата захарен диабет", обясни още акад. Даскалова.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с акад. Ивона Даскалова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


Още от

Индия забрани електронните цигари

публикувано на 18.09.19 в 12:59