Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Чувам неприемливи изказвания от Русия, на това страната ни трябва да реагира

Снимка: БНР

"Скандалът с изложбата на руското посолство в София можеше да не се състои. Не разбирам острата реакция на Министерството на външните работи". Това заяви пред БНР бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. Според него в декларацията на МВнР се говори не за освобождението от нацизма, което според него е факт, а какво се е случило след 1945-а година.

"Може би има доза вярно и в едната, и в другата теза, но те са на различни плоскости", уточни той и добави: "Безспорно е, че е имало нацизъм в Европа и ролята на Съветската армия за неговото ликвидиране, но си е наш проблем какво се е случило в България след 1945-а година.

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" Калфин коментира, че тази декларация е създала проблем, който не бе трябвало да го има: "Може би от руска страна е провокация, че се открива на 9-и септември тази изложба, ако някой може да го приеме като провокация".

Според него този скандал би трябвало да се приключи и да не се намесват нито президентът Румен Радев, нито правителството на Бойко Борисов да се разграничи от декларацията на външно министерство. 

По думите му се чуват изключително неприемливи изказвания от висши представители на властта в Русия, дори за намаляване на чартърните полети до България: "Ето на това поведение страната ни трябва да реагира", категоричен беше той и уточни: "Много ясно и на високо равнище трябва да се каже, че България не приема подобен вид отношение".

Бившият министър на външните работи заяви, че не винаги се отговаря адекватно на различни провокации, идващи от Русия:

"Адекватен отговор означава страната да има цялостна визия и политика и тя да се говори от най-високо до най-ниско равнище. Ние сме много остри в този случай, а сме доста мълчаливи при други случаи".

Калфин припомни, че много често има прояви на високомерност от страна на Русия към България.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ивайло Калфин можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна