Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Русия иска свикване на смесената комисия от историци

Анатолий Макаров смята, че тя може изчисти създалото се напрежение около историческата дата 9 септември 1944 г.

Посланикът на Русия Анатолий Макаров
Снимка: БГНЕС, архив

Посланикът на Русия Анатолий Макаров призова за свикване на българо-руската комисия от историци, която да изчисти създалото се напрежение около историческата дата 9 септември 1944 година.

Българското външно министерство излезе с остра позиция във връзка с откритата днес изложба в Руския културно-информационен център в София, посветена на „освобождението“ на Източна Европа от нацизма. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини България, че пренаписва историята.

Ето какво каза посланик Макаров пред „Хоризонт“:

„В тази ситуация бих предложил да бъде свикана отново нашата специална руско-българска комисия историци, която не е заседавала от 2011 година. Тя обсъждаше тези исторически проблеми, които предизвикват спор, в една спокойна и цивилизована форма, така че да бъде намерен общият интерес и да не се стига до некоректни по мое мнение изявления, които да нанасят ущърб на двустранното развитие на отношенията ни“.

По-рано други граждани организираха „Поход за памет“ през София, който завърши с молебен в памет на жертвите на комунизма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна