Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу руската изложба в София, предизвикала критики и полемика

| обновено на 09.09.19 в 17:17
Протестът пред Руския културно-информационен център е организиран от БЗНС на Николай Ненчев.
Снимка: Валерия Николова

Пред Руския културно-информационен център в столицата се провежда протест срещу откритата преди час изложба, чиито надслов, след протест на българското външно министерство, беше сменен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Ето какво казаха част от участниците в протеста:

„Аз против руския народ като такъв нямам нищо против, но едно е руският народ. Такава искрена дружба не съм имал дори с българи. Това си е чиста проба великоруски шовинизъм, който се прави тука, пропаганда, преиначаване на историята и промиване на мозъците на младите“.

„Да обявяват, че са освободили държавите от Югоизточна и Източна Европа, не е вярно. Те са победили техния доскорошен приятел и брат Хитлер, който ги е нападнал, и това е все пак свършена добра работа за света“.

„Протестирам срещу изопачаване на историята“.

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“, а Москва обвини София, че пренаписва историята.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в съобщението на МВнР.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че  критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

По-късно обаче плакатът и надсловът към събитието във фейсбук-страницата на посолството на Руската федерация в София бе променен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Изложбата ще е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани в държави от Източна Европа и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно“, казаха пред БНР от фондацията „История на Отечеството“, които заедно с Руското историческо общество са подготвили експозицията.

Пред БНР Константин Могилевский, историк и един от авторите на изложбата, отрече тя да цели намеса във вътрешните работи на България.

Репортаж за откриването изложбата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна