Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Екимджиев: В България е налице пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

„Г-н Гешев прави каквото си иска, независимо от законите и Конституцията“, заяви пред БНР адв. Михаил Екимджиев.

„В последните години главният прокурор се утвърди като един много активен и мощен политически играч с решаващи понякога ходове за определяне на политическата доминация на една или друга политическа сила, на един или друг явен или задкулисен интерес. Затова са толкова големи залозите. Затова неизбежно темата за избора или назначението на г-н Гешев се политизира“, аргументира се той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Нямаме никаква причина да вярваме на прокуратурата и на г-н Гешев, защото те в момента са господари на думичките, само те знаят какво се случва, само те знаят как интерпретират фактическия и правен контекст на случващото се в т.нар. шпионски скандал и готовността им, специално на г-н Гешев, да произвежда фалшиви новини, да говори юридически небивалици. Вижте заплахата за националната сигурност – вече всяко действие се квалифицира като заплаха за националната сигурност, включително управлението на пръскалките пред Народното събрание, сега и замлъкването на БНР. Няма по-голяма заплаха от националната сигурност, когато една институция, на която ние като суверен сме делегирали властта да упражнява държавната репресия, да задържа и да повдига обвинения, започне да упражнява тази своя власт не в интерес на хората, а в свой собствен интерес, в интерес на задкулисните си ментори и в интерес на определени политически сили – това е конституционен преврат. В България е налице един пълзящ прокурорско-олигархичен преврат“, каза адвокат Екимджиев.

Според него случващото се с движение „Русофили“ е недопустимо. Всеки трябва да си даде сметка, че утре това може да се случи с него и близките му, добави той.

Има само 4-5 относително независимо избрани от съдебната квота членове на ВСС, от които нищо не зависи, подчерта адв. Екимджиев и добави:

„Единственият шанс назначеният по този начин, в заобикаляне на Конституцията и законите, г-н Гешев да не се окаже на това място, което би било изключителна опасност за държавността, за републиката и за конституционализма в България, е ако президентът не подпише указа за неговото назначаване. Надявам се ген. Радев да има мъжеството, независимостта и смелостта“.

Адв. Екимджиев коментира и случващото се в БНР. Според него се цели да се внуши страх в журналистите да не подкрепят Силвия Великова и да правят „това, което трябва“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!