Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Савов: Беше упражнен безпрецедентен натиск върху генералния директор на БНР

Ивайло Савов
Снимка: Ани Петрова

Беше упражнен безпрецедентен натиск върху един легитимно избран генерален директор на БНР. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ бившият директор на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов, който бе пенсиониран миналата седмица, а на негово място като изпълняващ длъжността бе назначен подалият ден по-късно оставка Николай Кръстев.

„Аз съм свидетел на това от личните разговори, които имах с него седмица преди 13 септември, петък. В разговорите ставаше дума за свалянето на Силвия Великова от микрофон изобщо и от отразяването на ресора за доста продължителен период от време. Трябваше да се намери някакъв административен трик това да се случи. Аргументът беше, че така трябва, че се създава напрежение по отношение на Радиото, по отношение на него персонално, по отношение на неговото семейство дори. Казвам ви честно – той беше силно притеснен. Той и в момента е силно притеснен. Вероятно става дума за изпълнението на поръчка, която е уговорена предварително“, обясни бившият директор на програма „Хоризонт“.

По думите му пред него на няколко пъти е била споменавана датата 13 септември и че Силвия не трябва да присъства в ефир тогава.

Натиск имало, но откъде?

Според него от другата страна е имало силен натиск, но самият Савов не знае откъде:

„Зная обаче, че това е една властова структура може би или една паралелна структура може би, която е много силна“.

Ивайло Савов е отказал да направи това, заради липса на професионални аргументи срещу Силвия Великова:

„Аз нямам професионални аргументи да сваля по никакъв начин един от най-добрите журналисти, отразяващи съдебната система, работещи в „Хоризонт“. Сутринта бях извикан – беше ми предложено с благодарности да се пенсионирам и аз си тръгнах. Два часа по-късно имаше решение за отстраняването на Силвия. Николай Кръстев вече имаше заповед за изпълняващ длъжността директор и той изпълни това, което се искаше от мен – една мокра медийна поръчка. За два часа да сториш нещо такова, да вземеш такова решение и да го изпълниш – трябва голям управленски талант и кураж, чисто професионален“.

Хората отвън може би не знаеха какво ще се случи и затова си позволиха да упражнят този чудовищен натиск спрямо генералния директор, предполага Ивайло Савов.

Спирането на излъчването - в тази пиеса участват много хора

По думите му спирането на излъчването на програмата за пет часа е продължение от предшестващите действия. „Не мога да допусна, че това е предложение на един служител, макар и служител, който някога също „дръпна шалтера“ в Радиото“, подчерта Савов и добави:

„Това не е рецидив. В тази пиеса участват много повече хора. Органите за управление в Радиото са Управителния съвет и генералният директор. Някой от там също трябва да проговори най-после“.

Ивайло Савов декларира, че докато е бил директор на програма „Хоризонт“ не му е оказван натиск. 

Оставката е въпрос на морал

Оставката е въпрос на морал, каза Ивайло Савов и добави: „Трябва да можеш да погледнеш в очите хората, с които работиш. Хората в Радиото не бива да се настройват едни срещу други“.

Все пак той е оптимист, че в България може да има адекватна журналистика. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!