Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди изборите - за какво се борят партиите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Месец преди местните избори липсва единен ярък общ опозиционен субект. Това подчерта в предаването „Неделя 150“ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

По думите на социолога в предизборната компания ГЕРБ влиза с преимущество, но и с усещане за изхабяване и за нарастваща критичност, като всичко това се случва на фона на липсата на алтернатива.

„Въпросът е дали ще се очертае съществена алтернатива... На местни избори действа различна логика на протестния вот в сравнение с национални избори. На национални е много по-лесно протестният вот да се фокусира в една фигура, докато местните фигури и проблемите, които те решават, са доста по-разнородни и много по-трудно може да се очаква обединение между лява и дясна позиция“.

Според Димитрова предстои кампания на много възможности, а „самонадеяността, че ще сработят автоматизми, е твърде опасна“.

По думите на проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникация в НБУ, местните избори ще бъдат изключително интересни, „тъй като на терен ще излязат хора, убедени в каузата си и в правотата си, хора, които ще искат да излязат от статуквото“:

„Скандалността засега не излиза от предизборните щабове. На терен излизат и сменени кандидатури. Ще имаме сблъсък на политическо ниво - не между кандидат, управлявал досега, и опозиционер, а между политик (депутат) и областен управител“.

Интервюто с Боряна Димитрова и с проф. Росен Стоянов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна