Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Сливен иска пълно отпадане на съкратеното съдебно производство

| обновено на 27.09.19 в 12:43
Протестът пред сградата на съда в Сливен е по инициатива на близките на убитата през август 7-годишна Кристин и хора от село Сотиря.
Снимка: Стоян Радев

Изцяло отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки умишлени престъпления поискаха близките на убитата в село Сотиря 7-годишна Кристин на протест пред съда в Сливен днес сутринта. Те коментираха, че се чувстват обидени от начина на дебатиране в парламента по време на гласуването на промените в закона на първо четене.

Протестът предизвика извънреден председателски съвет в Народното събрание, който реши да има заседание на правната комисия във вторник, 1 октомври, и спешно в пленарната зала да бъдат предложените законодателни промени.

Протестиращите в Сливен не направиха опит да блокират сградата на съда, както обявиха по-рано, няма да има и палатков лагер.

Бабата на убитото дете Милка Георгиева, поиска в закона да се направи разграничение при използването на съкратеното съдебно следствие между тежки умишлени престъпления и останалите.

„Нищо повече господа депутати не искаме. Само доживотна присъда на убийците на хора, деца и т.н. Искам да бъдат наказани по начина по-който трябва да бъде и заслужават – доживотна присъда, без право на споразумение“, каза тя.

Хората, които дойдоха на протеста коментираха създалата ситуация и мотивите си за участие.

„Защото всеки извършил такова престъпление заслужава доживотна присъда“, мотивира се един от тях. „И ние имаме деца, и ние искаме да живеем спокойно и децата ни да бъдат спокойни“, допълни друг.

Според Милка Георгиева протест ще се проведе пред Народното събрание в деня на второто четене на законовите промени, касаещи използването на съкратеното съдебно следствие.

„Не се насъскват хората срещу държавата“

Няма такова нещо някой да насъсква хората срещу държавата, смята социологът Толя Стоицова.

„Това са две линии, които трябва да се разграничат. Едното е нарушаване на чувството за справедливост. Другото е юридическата част. За всеки един случай, за да се състои коректен обществен дебат, тези две линии трябва да се разграничат“, обясни тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Социологът осъди заплахите към съдии. Ако има нарушение на закона, съдиите трябва да си понесат наказанията, но не да бъдат заплашвани, категорична е тя.

Не може при всеки инцидент да се променят закони, отбеляза Стоицова. По думите ѝ това сега се прави на парче. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна