Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на правната комисия обсъжда съкратеното съдебно производство

| обновено на 27.09.19 в 17:33
Снимка: Ани Петрова, БНР

Протестът в Сливен предизвика извънреден председателски съвет в Народното събрание. Левицата настоя спешно да бъдат приети промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени поотделно от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля" за отпадане на съкратеното съдебно следствие при причиняване на смърт или тежки телесна повреда. От ГЕРБ видяха опит за трупане на политически дивиденти.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за прекъсване на заседанието и свикване на председателски съвет с мотива, че има риск от нарастване на напрежението в страната:

„За да успокоим хората и да отговорим на очакванията им за справедливо решение от Народното събрание“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова видя в призивите предизборно заиграване с мъката на хората:

„Ние ще се включим в този председателски съвет, но категорично възразявам за начина, по който се използва мъката, неволите на хората, за да се трупат политически дивиденти“.

Извънредният председателски съвет събра представители на всички парламентарни групи и в рамките на 15 минути излезе с решение за заседание на правната комисия във вторник, 1 октомври, и спешно прокарване в пленарната зала.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова:

„Съкратен срок между първо и второ от три дни, който е минималният, и в седмицата преди излизане във ваканция гласуване на второ четене в зала. Предложението на Министерски съвет за промени в НК, с които оставят досегашното положение, но просто намаляват от една трета на една пета, няма да се гледа в тези срокове до излизане във ваканция“.

Идентичните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени по отделно от левицата, "Обединени патриоти" и "Воля", ще бъдат обсъдени на извънредна правна комисия във вторник и ще бъдат придвижени в пленарна зала преди 16-ти октомври, когато започва предизборната ваканция на депутатите.

Искането за спешни поправки Нинова оправда с протеста в село Сотиря и с мотива, че има риск от нарастване на напрежението в страната: "Националната подписка вече стига близо 50 000 подписа".

Внесените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс, с които се запазва съкратеното съдебно следствие с право на субективна преценка на съда за размера на наказанието, остават извън приетия график, което не означава, че няма да бъдат защитени.

По думите на правосъдния министър Данаил Кирилов двете предложения са съвместими и могат да бъдат обединени: "Колегите се убедиха, че ако сега говорим за убийството в Сотиря, утре може да стане друго тежко изнасилване, но без смърт и няма да имаме решение и тогава ще кажете: "Да, ама вие го отменихте".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени