Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Ковачева: Задълбочен дебат без бързане по спора за съкратеното съдебно производство

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът на републиката Диана Ковачева отправи апел към народните представители за един задълбочен дебат без бързане по спора за отпадане на съкратеното съдебно производство.

„Смятам, че е важно да се излъчи сигнал към хората, които са обезпокоени, че проблемът ще бъде решен и наистина да се обсъди внимателно с участието на пеналисти, на специалисти, които да се произнесат и така да се стигне до наистина най-вярното решение. Аз лично не бих могла да дам рецепта за това, което е важното решение“, каза Ковачева пред БНР.

„Смятам, че все пак има съгласие по отношение на това, че съкратеното съдебно следствие е една полезна диференцирана процедура, защото тя е гаранция срещу бавното правосъдие. Спомняте си преди години България беше осъждана многократно от съда в Страсбург, а и наистина самите граждани в България имаха проблеми с точенето на делата в продължение на години наред, а съкратеното съдебно следствие допринесе за това голям брой дела да приключват наистина в разумен срок и достатъчно бързо, така че наказанието да идва бързо и да е неизбежно“, каза още Ковачева в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

От кого да бъдат плащани първите три дни от болничните

Ковачева коментира и темата за болничните и от кого трябва да бъдат изплащани:

„Тук апелирам за нещо много по-конкретно – да не се нарушават конституционно признати, утвърдени, завоювани права. В случая на работещите, които плащат осигуровки. Дискусия трябва да има, въпросът е сериозен, защото трябва да се отнесем с разбиране и към проблема на работодателите“.

Интервюто на Диана Янкулова с Диана Ковачева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна