Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС подкрепи отпадане на съкратеното следствие за убийства

От ГЕРБ обмислят да предложат то да остане за случаите на тежки телесни повреди

Снимка: БГНЕС

За по-малко от пет минути депутатите от парламентарната правна комисия подкрепиха предложението на БСП, "Обединени патриоти" и Воля за отпадане на съкратеното следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди.

Въпреки че и депутатите от ГЕРБ гласуваха "за", председателката на правната комисия Анна Александрова обясни, че е възможно преди второто четене те да предложат съкратеното следствие да остане при тежките телесни повреди. Колебанията на ГЕРБ са заради опасността съдебната система да блокира:

"Защото смятаме, че с тежките телесни повреди - изнасилване и блудство, ще се задръсти цялата система. Ще се върнем 2007-а година, когато 268 000 преписки бяха прекратени. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но не е категорично, разбира се. Това е като предложение. Нека да чуем и главния прокурор какво мисли, и съдиите от Върховния Касационен съд и следващия вторник да го обсъдим и да чуем всички какво мислят“. 

Александрова уточни, че ГЕРБ не са консултирали идеята си дори и със своите коалиционни партньори. 

Един от тях - Емил Димитров от "Обединени патрити", сподели опасенията, че  съдилищата да се задръстят с масовите тежки телесни повреди:

“Мислейки, че правим добро след една година вие ще дойдете и ще кажете – какво е това правосъдие след 10 години, а то се оказва, че ние с един законопроект всъщност си връзваме ръцете“, 

Димитров добави, че "Обединени патриоти" държат на гласуването днес да отпадане на законодателният бонус срещу самопризнание и за убийства, и за тежки телесни повреди.

На същата позиция са и от "БСП за България", след настояване на които предложението на ГЕРБ за промени през НК, отпаднаха и се стигна до днешното обединено гласуване:

“Това, което е важно е да бъде прието достатъчно бързо поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, да може тя да бъде приложена и към онези случаи като убийството в Сотиря, които възбудиха общественото мнение през лятото“, призова Крум Зарков от "БСП за България".

Утре обединеният доклад на комисията влиза в пленарната зала. Другият вторник Правната комисия се събира пак - за второ четене, а ден по-късно - депутатите трябва окончателно да решат за кои тежки престъпления ще отпадне съкратено следствие.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна