Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Ресурсът в здравеопазването е малък, а се разпръсква на много места

Аркади Шарков
Снимка: БНР

„Ресурсът е малко, а се разпръсква на много места. Затова се получава диспропорцията при заплащането на работещите в здравния сектор. Проблемът идва от презадоволяване с около 350 болници. Другият проблем е с финансирането на клиничните пътеки“. Това каза пред БНР Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика по повод отново актуалния въпрос за финансирането в здравеопазването.

По думите на здравния експерт искането болниците да не са търговски дружества е „чисто политическо, защото, ако това се случи, проблемите ще бъдат замаскирани“.

„В тази стагнация и при увеличаващия се брой болници ситуацията ще остане такава, каквато я виждаме“, допълни Шарков в предаването „Преди всички“.

„Има разлика в заплатите на медицинските сестри в добрите болници и в тези, които не са ефективни, защото хората предпочитат да не се лекуват в тях. Много от болниците, в които заплатите са ниски, са се превърнали в социални заведения, които поемат нуждите на бедното население и на хората в пенсионна възраст, а не са лечебни заведения по смисъла на стандартите за добра медицинска помощ… Няма как централизирано да се определи заплатата на една медицинска сестра“.

Според Аркади Шарков няма баланс в болничната помощ и тя превзема все повече и повече здравната система:

„Ще се увеличават парите в болничната помощ, едни болници ще успяват да се измъкват за сметка на другите“.

По думите на здравния експерт проблемът в малките населени места не е в липсата на болнична помощ:

„Не е нужно на всяка крачка да има болница, нужно е на всяка крачка да има добре оборудван медицински център и достатъчно добра инфраструктура до болница в по-голям областен град, където хората да бъдат превозени, когато имат нужда от лечение. В България има свръх брой хоспитализации. За миналата или за по-миналата година бяха около 3 млн., което означава, че всеки втори е лежал в болница“.

Интервюто с Аркади Шарков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна