Eмисия новини
от 20.00 часа

Нина Спасова: Не очаквам бежанска вълна от Турция към ЕС

Мигранти вървят край Орестиада, на около 800 метра от границата с Турция, след незаконно влизане в Гърция през река Марица.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В някаква степен светът действително е разделен по отношение на турската офанзива в Сирия, но трябва да кажем, че по-голямата част от реакциите са срещу това, което прави Турция, заяви пред БНР арабистът Нина Спасова.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Спасова посочи, че в позицията на Русия има известен нюанс – тя просто иска в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН да бъде включен текстът за това всички чужди военни сили да напуснат Сирия, имайки предвид САЩ.

„Израел застава на страната на кюрдите, има петиция от висши военни за намеса на страната на кюрдите. Съседните арабски страни в района са притеснени от случващото се, а по-голяма степен държавите по света са против този ход на Турция, защото си дават сметка колко е опасен“, допълни тя.

По повод заплахата на Реджеп Ердоган за бежанска вълна към Европа Нина Спасова подчерта, че „това е поведението на турския президент – цинично използване на бежанците и техните съдби като форма на рекет и натиск към ЕС“.

„Не се знае и точният брой на бежанците в Турция - данните варират от половин милион до 3,5 млн…Ердоган отново заплаши Европа, че ще пусне бежанците, което в края на краищата струва ми се, че няма да се случи, защото той няма да има вече средствата за рекет и натиск, които да използва“, каза още тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Още от