Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стенли и рок поезията

Станислав Сланев-Стенли
Снимка: Здравко Петров

"Това е концерт, който никога няма да се повтори", предупреди по-рано поетът Александър Петров вярната публика на българския рок.

В деня на „Рок поезия – Александър Петров“ в „Нашият ден“ гостува Станислав Сланев-Стенли. 

Стенли се връща към края на 80-те години, за да разкрие по какъв начин музиката е част от всичко важно, което е трябвало да бъде казано в началото на прехода. Музикантът представя преминаването през двете епохи в историята на група „Тангра“ като символ и на онова, което се промени в музиката между „Нашият град“ и „Оловният войник“. 

"Големите имена оставят песни след себе си, това е най-важното. Останаха песни, които никога няма да остареят, аз пътувам и виждам как млади хора пеят тези песни."

"Текстовете са много важни за една песен. Текстът е послание. Като говорим за поколения, явно новото послание е друго, което аз не го разбирам, прекалено ежедневно... бързо смилаемо, по-лесно, не изисква да се мисли... Лично аз не го приемам." – споделя Стенли.

Чуйте новата песен на Стенли – „Чужди тела“, обсъжданията за съвременната музика, потребността от идеи като „Легендите“ и от истинска рок поезия – сравнима с онази, която ще чуят посетителите на „Рок поезия – Александър Петров“ на 15 октомври в Зала 1 на НДК. А там ще се съберат най-известните рок музиканти и групи – „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, БТР, D2, Кирил Маричков, Стенли, Ния, Боби Косатката и др. 

Повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна