Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една от най-отвратителните вечери във футбола" - реакции на расизма в София

| обновено на 15.10.19 в 14:47

Смущаващият и отровен спектакъл в София ще живее дълго в историята на спортния позор, пише кореспондентът на британския "Гардиън" след футболната среща между България и Англия на националния стадион "Васил Левски". "Трите лъва" спечелиха с 6:0, което е най-голямата българска загуба на собствен терен. Не това е фокусът на международните медии, след като английските футболисти и треньорът им Гарет Саутгейт на два пъти спряха мача заради расистки скандирания по адрес на чернокожи играчи. 

Българските фенове опозориха страната си, европейския футбол и, да се надяваме, дълбоко засрамиха президента Михайлов, продължава пратеникът на "Гардиън". Той визира как шефът на футболния ни съюз неглижира предишни оплаквания на англичаните от български фенове. Михайлов не излезе пред журналисти след мача. "Болен тормоз", е заглавието на "Сън", Англия смаза България във вечер на срама, пише "Дъ Телеграф". 

Кадри на английската телевизия АйТиВи, предаваща срещата, ясно са уловили български фенове, вдигащи десни ръце за нацистки поздрав и отправящи маймунски звуци към чернокожите футболисти Мингс и Стърлинг.

Физически ми призлява да слушам това, каза футболната легенда Рой Кийн, който коментираше мача по същата телевизия. Колегата му Иън Райт заяви, че е горд с реакцията на всички английски играчи, които бяха на път да прекратят мача. Те обаче излязоха и за втората част, в която Стърлинг записа второ свое попадение, докато от трибуните отново се чуваха маймунски звуци по негов адрес. "Кой вкара на расистите? Рахим Стърлинг", отговориха английските фенове. 

"Съжалявам, че България е представлявана от такива идоти на стадиона", написа самият футболист в "Туитър" след мача. "Расизмът няма място в обществото и футбола", допълни капитанът Хари Кейн. Друг чернокож англичанин, който също се разписа в българската врата, Маркъс Рашфорд, адмирира постъпката на капитана Ивелин Попов, който се опита да говори с феновете. 

От София председателят на английската Футболна асоциация Грег Кларк определи случилото се като "една от най-отвратителните вечери в историята на футбола". Кларк допълни, че УЕФА ще направи пълно разследване на инцидента. Кметът на Лондон Садик Кан е един от хилядите потребители в "Туитър", коментиращи инцидента и призоваващи европейската футболна централа за наказателни процедури, достигащи до това страната ни да бъде изхвърлена от всякакви официални турнири.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!