Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Дамянов: Новият бюджет за здраве няма да е в полза на пациента

Снимка: Радио ВИДИН

Планираният бюджет на Здравната каса за следващата година поражда в пациентската общност доста смесени чувства, заяви пред БНР адв. Андрей Дамянов – член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация.
    

„От една страна виждаме, че наистина има близо 400 млн. лева увеличение на бюджета. От друга страна обаче за нас ефективността от харченето на тези средства е поставена под въпрос. Тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента“, обясни адв. Дамянов в интервю за предаването „Преди всички“. Според него всичко това се дължи на липса на политическа воля.

Моделът на клиничната пътека трябва да се премахне

Според него моделът на здравеопазването е изчерпан:

„Моделът на клиничната пътека по принцип трябва да бъде премахнат. Трябва да се мине на съвсем друг тип здравеопазване. Няма защо да се връщаме назад във времето и отново да се мъчим да реформираме нещо, което е доказало своята неспособност да отговаря на нуждите на пациентите“.

Притесненията

НЗОК съумява в известна степен да си събере вземанията, но има и частични забавяния, подчерта адв. Дамянов. Той посочи обаче, че ги притесняват намеренията на Касата в посока на лекарствената политика:

„Когато говорим за лекарствата с висока стойност, връщането на част от търговската отстъпка обратно към Касата може и да е оправдано. Но когато говорим за лекарства, които са с ниска стойност, едно такова изискване и такъв натиск към фармаиндустрията може да откаже компанията да предлага съответното лекарство на нашия пазар“.

По думите му другото им притеснение е свързано с това, че в бюджета профилактиката е оставена на заден план.

Адв. Дамянов обаче не е оптимист, че бюджетът на НЗОК може да се промени в значителна степен по отношение на преразпределение на предложените суми.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!