Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-лесна ли е интеграцията на сцена

Актьори с нарушен слух играят в куклената постановка „Грозното пате“

Столичният куклен театър дава поле за изява на хора с увреждания

"Грозното пате" на Столичния куклен театър
Снимка: Гергана Дамянова

Куклен театър с актьори с нарушен слух – това се случва в постановката на Столичния куклен театър „Грозното пате“. Постановката е продукт на „Арт академия за сценични и приложни изкуства“, която осигурява работа на глухи хора чрез посвещаване в света на театъра.

Арт академията е проект на сдружение „Тишина“, което има 20-годишен опит в работата с деца с увреждания. Ръководител е Мария Атанасова, която две десетилетия прави театър с глухонеми деца.

Някои от тях са натрупали смелост и могат да се похвалят с диплома от НАТФИЗ, а сега работят в новосъздадената Арт академия, като споделят опита си с онези, които тепърва стъпват на сцената.

Групата за синхронно пеене и танци „Жестим“ и театър „Мим-Арт“ са също проекти на сдружение „Тишина“ и са част от Арт академията, чиято дейност се реализира чрез еврофинансиране. „Грозното пате“ е част от афиша на Столичен куклен театър, който отдавна е партньор на театър „Мим-Арт“.

Хора от уязвими групи получават шанс за изява

„Главната цел е да се улесни достъпа до устойчива заетост на хората с проблеми, да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвимите групи. Фокусът е лицата с различни увреждания. Ние създаваме едно социално предприятие към сдружение „Тишина“, в което назначаваме хора от тези социални групи. С Тях работим за развитие на техните творчески възможности, като създаваме спектакли, които после представяме на широката публика“, разказа пред „Хоризонт“ Мария Атанасова.

В рамките на проекта се реализират две постановки. Едната - „Грозното пате“ е за деца. Изборът на заглавие не е случаен - нейното послание е да не позволяваме на другите да казват какви сме и какви да бъдем. То е изключително силно, когато се предава от глухи актьори.

Глухонеми и професионални актьори рамо до рамо

В работния процес помага жестомимичен преводач. Освен него на глухонемите актьори партнират професионалните актьори Любен Чаталов, Симеон Владов, Георги Низамов, Красимира Демирева и Антон Тонев - Тони. Освен в „Грозното пате“, актьори с увреждания участват и в други постановки. „Записваме истинските актьори, гласовете им, на диск. После от този диск глухите актьори научават текстовете. Работим с жестове и с емоциите на гласа на записания актьор. По този начин постановката се разбира от глухата публика“, пояснява Мария Атанасова.

В рамките на проекта се осъществява и спектакъл за възрастни - „Депутатски страсти“, в който основната роля е поверена на професионалните актьори. Заглавието присъства веднъж месечно в афиша на Сатиричния театър. В главната роля влиза Симеон Владов, който казва, че пиесата показва нашия съвременен живот.

„Става въпрос за депутат, който иска да стане министър. Той няма качествата за това и, разбира се, го прави по втория начин – чрез връзки, подкупи, манипулации...“

Музиката за хора с увреждания като кауза

За музикалната среда в спектаклите помага барабанистът и съосновател на групите „Импулс“ и „Спринт“ Пейо Пеев. Това не е единственият социален проект, в който той участва. Пеев отдавна работи с деца с увреждания и води клас по барабани в център „Чудеса“.

„Имаме уроци по барабани за хора с увреден слух, имаме епилептици, имаме хиперактивни деца. Много е интересно, че постигаме успехи. Вече някои от децата четат ноти много добре. Имаме деца, които свирят на китара. Аз се учудвам от факта, че има деца, които не могат да пишат, пък знаят нотите.“

„Арт академията за сценични и приложни изкуства“ ще продължи да реализира спектакли, а в момента работи по няколко нови проекта, уверява актьорът Симеон Владов. Специално за „Мим-Арт“ театъра се пише комедия, чието заглавие засега е творческа тайна. В новата пиеса рамо до рамо ще играят професионални и глухонеми актьори. 

Още за инициативата - в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна