Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство чрез жестов език: как чуващи и глухи артисти работят заедно

Българо-италиански проект отправя призив за законовото признаване на жестовия език в България и Италия

БНР Новини
5
Снимка: Арт офис

Български и италиански артисти от глухите общности обмениха опит и практики от творческия процес по време на работилницата „Визуален жестов език и езикът на тялото“ в Нов български университет.

Срещата се осъществи чрез проект на фондация „Арт офис“ за повишаване на професионалния капацитет на глухи артисти и насърчаване на работата в сборни формации.  Партньори на събитието са Театралния департамент на Нов български университет и италианската танцова компания „Фаториа Витадини”, организатор на Международния театрален форум „Фестивал на тишината“ в Милано.

Албена Тагарева, Рикардо Оливер и Василка Шишкова„С „Фестивал на тишината“ ние показахме какво се случва, когато съберем жестовия език със сценичните изкуства. В спектаклите, които подготвяме, срещаме чуващи и глухи артисти, които творят заедно. Създаваме една смесена общност, която въпреки различията чрез изкуството намира начин да е заедно“, каза Рикардо Оливер, главен организатор на „Фестивал на тишината“.

Той сподели, че работата с българските артисти е била много ползотворна и всички са научили много едни от други.

„Чрез този съвместен проект ние искаме да подкрепим законовото признаване на жестовия език в Италия и България. Нека не само глухите хора да се борят за това, а всички ние“, каза още италианският артист.

Проектът е финансиран от програма „Култура” на Столична община.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени