Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен комисар Николай Николов:

Спряно е разпространението на пожара над Чипровци

Три от големите пожари в страната вървят към пълно изгасяване

Повече от 300 души се борят с пожара в Чипровския балкан. Няма никаква опасност за близките населени места, увери пред БНР главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Що се отнася до нашата територия – в по-голямата си част – около 2/3, той вече е ограничен. Спряно е разпространението. По наши сметки общата площ на пожара е над 40 хил. дка, от които 1/3 са в България. Днешните усилия на военни, пожарникари, доброволци, горски служители дадоха резултат. Утре продължаваме. Наблюдаваме тази нощ 2 огнища, които представляват риск. Утре задачата ще бъде да ги локализираме и тях и защо не да го погасим“, каза той в предаването „Нещо повече“.

Гл. комисар Николов отбеляза, че според директора на Северозападното горско предприятие засегнатата, но не изгоряла, гора е не повече от 2000 дка. Останалото са пасища, сухи треви и храсти, добави той.

Гл. комисар Николов съобщи, че с тревога следят обстановката и в сръбската част от пожара и са готови да окажат помощ:

„Разполагаме с модул от 100 души, които са готови до 3 часа да тръгнат за Сърбия“.

4 са по-големите пожари, каза още главен комисар Николай Николов. Всичките, с изключение на този над Чипровци, вървят към напълно изгасяване, подчерта той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна