Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателят на Гората.бг Никола Рахнев е Будител на 2019-а

На тържествена церемония бяха отличени будителските проекти за 2019 г.

| обновено на 04.11.19 в 13:45
25
Създателят на Гората.бг Никола Рахнев е Будител на 2019-а
Снимка: БНР

Създателят на инициативата Гората.бг Никола Рахнев е Будител на 2019 година. Той получи най-много гласове в платформата за подкрепа на будителските проекти в bnr.bg.

Хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева откри церемонията в зала 6 на НДК по връчването на наградите "Будител на годината 2019", която беше водена от Ива Дойчинова и Андрей Захариев. Наградата Будител на 2019 година – скулптурата „Аз, буки, веди – Знание“ на Александър Пройнов – бе връчена от малката Светлана Атанасова от Детския радиохор и и.д. генералния директор на БНР Антон Митов. Със засадените 622 000 дървета и амбицията те да станат 1 000 000 до края на 2019 г. Рахнев успява да вдъхнови хиляди българи да се включат в засажданията и да подкрепят борбата със замърсяването на въздуха.

Никола Рахнев е вдъхновен мечтател, който е уверен, че това е само началото. Човек, който вярва, иска и може, и има смелостта да действа, уверен, че ние правим света, в който живеем. Човек, който създава, вдъхновява, пробужда, увлича след себе си! Никола е създател на инициатива, правеща чудеса: Гората.бг. Това е най-голямата доброволческа инициатива в България – засажда гори и дървета в цялата страна с доброволци, млади хора и деца. Участие са взели над 50 000 души. И всичко това без корист, без политика, инициативата е чиста, чистото желание за промяна за по-добър, по-зелен, по-красив, по-щастлив свят! За 8 години Гората.бг прераства от идея в огромна споделена мечта, която вдъхновява и пробужда десетки хиляди българи. 

Специалната награда на фондация „Българска памет“ даде д-р Милен Врабевски, основател на фондацията. Отличието отиде при Нургюл Салимова, детето-чудо от с. Крепча. Чрез своя всеотдаен труд и амбиция, тя се стреми да стане номер 1 в света, а успехите ѝ обръщат погледите към България като шахматна нация с бъдеще. "Никой разумен човек не чака благодарност за това, че е извисен, за това, че успява да бъде добрият пример. И в това е цялата красота. Доброто начало е това, което ни прави хора", каза д-р Милен Врабевски при връчването на наградата.

Vivacom подкрепиха чудесния будителски проект за денонощна библиотека в Студентски град StudyHub. Наградата – елегантен и функционален таблет – връчи Цветелина Арсова, ПР и външни комуникации в компанията. Парадоксалната липса на учебни пространства в града на студентите е преодоляна от ентусиазма, неотстъпчивостта и креативността на петима младежи, чиято амбиция е да стигнат и до верига денонощни библиотеки.

Наградата на програма „Христо Ботев“ отиде при „Капачки за бъдеще“, превърнали капачките в кувьози. Директорът на програма "Христо Ботев" д-р Кирил Калев подари един час авторско предаване на екипа, който обещава да продължи и създаде още една будителска кауза през 2020 г.

На тържествената церемония в зала 6 на НДК бяха чествани и отличени всички будителски проекти за 2019 г. Номинираните бяха избрани между 16 предложения на журналисти от програма „Христо Ботев“ и над 100 предложения на слушатели. Журито на кампанията – д-р Милен Врабевски, проф. Огнян Герджиков, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева Димитрова, Добрина Чешмеджиева, проф. Пламен Павлов и Ива Дойчинова, инициатор на „Будител на годината“ – пожела на всички участници да продължат по избрания път. 

Защото будител не е отличие за една година, а мисия за цял живот!

Пред публиката в зала 6 на НДК и зрителите на БНТ бяха показани кратки филми за каузата и мисията на всички будителски проекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна