Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки и приятели отдадоха последна почит на Павел Васев

| обновено на 13.11.19 в 14:40
2
Днес, 13 ноември се състоя поклонение пред паметта на дългогодишния директор на Народен театър "Иван Вазов" Павел Васев.
Снимка: БГНЕС



Близки и приятели отдадоха последна почит на известния режисьор и интелектуалец Павел Васев. Поклонението се състоя в Централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов", където Васев беше дългогодишен директор. Той почина в петък на 68-годишна възраст след продължително боледуване. Павел Васев е носител на редица национални и международни награди. 

Павел Васев беше бивш зам.-министър на културата, бивш председател на Съюза на филмовите дейци и бивш шеф на Националния филмов център, дългогодишен директор на Народния театър и на Сатиричния театър, директор на Българския културен институт в Москва.

Носител е и на национални и международни награди за документално кино, отличия за професионална дейност, както и на орден „Кирил и Методий“ - първа степен.

Режисьорът Теди Москов и актьорите Илка Зафирова и Владо Пенев споделиха:

"Павел Васев беше страшно готин човек, бохем, симпатяга, веселяк, и беладжия в областта на театъра. Затова си допадахме. Бог да го прости!" 

"Той е мой приятел и е много скъп на сърцето ми. Извън качествата, които той като човек притежава, той е един от малкото хора, които наистина правеше всичко възможно, за да помага на българската култура. Нещо, което много малко хора правят, а е много важно". 

"Даваше надежда, даваше опора, имаше чудесно чувство за хумор и беше така ренесансова личност".

Поклон пред паметта му!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна