Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 900 деца са нарисували магичния свят на Хари Потър

Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор - Любен Зидаров
Снимка: Ани Петрова

Издателство „Егмонт“ ще обяви тази вечер на празнична церемония победителите в конкурса за рисунка, посветена на Хари Потър. Близо 900  деца участват с рисунка за магичния свят на героя.

Изпълнителният директор на издателството Велизара Добрева сподели, че не са очаквали да получат толкова много рисунки:

„Конкурсът беше обявен като национален. Радваме се, че деца от над 100 населени места участват в него, включително от съвсем малки села. Имаме и участници от българските училища в чужбина“.

Добрева обяви в предаването „Преди всички“, че в клуб 1 на НДК ще бъдат изложени част от рисунките.

Тя добави, че празничната церемония започва в 18 часа и прикани децата да бъдат облечени като някой от героите в поредицата. По думите й за децата са подготвени и изненади.

Най-заклетият Хари Потър фен в България - Михаил Костов, който е част от журито в конкурса, сподели, че им е било много трудно при избора. За него най-важният фактор при гласуването е било въздействието на рисунките.

Велизара Добрева посочи, че точно на 13 ноември преди 19 години излиза първият том за Хари Потър на български език. Произведенията за магичния свят на Хари Потър вълнуват и до днес малки и големи.

Тази вечер ще бъдат представени седем юбилейни издания на книгите за Хари Потър, а художникът Любен Зидаров ги е илюстрирал. Зидаров, който също е част от журито на конкурса, е оценявал качествата на самата рисунка, както и въображението на децата.

„За мен е важно едно – България има български издания с корици на български илюстратор. Това трябва да е водещото и това е било нещото, което през тази година труд вдъхновяваше целия екип за работата по тези издания“, коментира още Велизара Добрева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна