Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник от днес влиза в сила водният режим

| обновено на 18.11.19 в 10:31

От днес в Перник влиза в сила водният режим, по време на който жителите на града ще имат вода по 10 часа в денонощието всеки ден - сутрин от 5:00 до 10:00 часа и вечер от 17:00 до 22:00 часа.

Режимът беше въведен заради драстично намалелия воден обем на язовир "Студена". Разчетите са направени така, че ако изобщо не вали, наличното количество вода в язовира да стигне за пет месеца.

Водният режим е в сила не само за жителите на Перник, но и за населението в град Батановци, както и в още 9 села, черпещи вода от язовир „Студена”.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров утвърденият график на водоподаването е съобразен с изискванията на МОСВ месечният отток от язовира да не надвишава 1 млн. куб. метра.

„Това е удобният режим за перничани, за учрежденията, становището на РЗИ. Не съм сигурен, че това е удобният режим за ВиК дружеството. От тях ще се изисква по-голяма ангажираност. Един от ангажиментите и на МРРБ, и на ВиК дружеството е, че те ще осигурят допълнителни екипи, защото един от рисковете, който беше споменаван, е, че при повече от едно спиране на водата и пускане, ще се появят повече аварии“, каза кметът.

От ВиК уведомиха населението, че водоснабдяването на различните райони ще бъде в зависимост от тяхната отдалеченост от централните градски резервоари, а при невъзможност за осъществяване на режима, предложен от кмета, ще бъдат разгледани варианти за нов график.

Работи се по няколко варианта за намаляване на последиците от водната криза в Перник, съобщиха от общината. Областният град и още 10 населени места са на воден режим заради драстичния спад на обема на язовир „Студена”.

Наред с допълнителното довеждане на вода от язовир "Долна Диканя" към язовир "Студена", община Перник е предложила още няколко мерки, които могат да се осъществят в по-кратки срокове и изискват по-малко средства.

Сред тях са водоснабдяване на част от засегнатите от режима населени места от язовир "Осломе" край село Ярджиловци, ако качеството на водата позволява това, разконсервиране на водоизточник "Дарака" и насочване на част от Владайския канал към Перник. Резерви се търсят и при витошките водохващания.

Днес се очаква да станат ясни резултатите от пробите на водата в язовир "Долна Диканя", за който е предложен вариантът да се свърже с язовир "Студена".

Потърпевши от режима са както домакинствата, така и детски градини, училища, болници, бизнесът. Перничани настояват за оставки и търсене на съдебна отговорност на виновните за водната криза и се готвят за протест на 20 ноември.

В готовност сме да осъществяваме твърд контрол, увери в предаването "Преди всички" директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Юри Торнев.

„Липсата на вода е предпоставка за развитието на инфекциозни заболявания. Затова ще засилим контрола върху всички публични заведения, включително върху детски градини, училища, болнични заведения и заведения за доболнична помощ, както и заведенията за хранене. Ще се наложи на колегите да поработят извънредно“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Д-р Торнев потвърди, че има действаща към момента разпоредба, според която в детските градини и ясли не могат да се ползват пластмасови шишета, биберони и сламки, внесени отвън. Това не може да се промени и сега, добави той. По думите му всеки ден ще взимат проби от водата в градините.

Интервюто с д-р Юри Торнев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени