Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа дава на пациентите възможност да оценят болниците

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Онлайн платформата "Добрите болници" ще събира информация за лечебните заведения в страната по 10 критерия, с цел да се помогне на пациентите в избора им къде да се лекуват. Инициативата е на пациентски организации.

Пациентите ще имат възможност, след регистрация на онлайн платформата, да посочват дали биха препоръчали определена болница или не, какви са битовите условия, как са се грижили за тях, посочи доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването:

"Целта е да дадем думата на пациента. Да му дадем възможност, на базата на тази информация и на сравненията, които ние ще направим, по-лесно да избере къде да се лекува."

Според Пенка Георгиева от "Заедно с теб" пациентите най-често се оплакват, че не откриват ценоразпис в болниците.

"Направихме тази коалиция - пациентът има думата за добра болница, по десет критерия, които ще бъдат видими на сайта на  всяка една болница, ще може да се оцени наистина добрата болница и най-после пациентът, че ще има своето право на глас", подчерта Георгиева.

Болниците, които отговарят на всички критерии зададени в платформата, ще получат пациентски сертификат "Добра болница", който ще е валиден за една година.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени