Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаване на местни данъци и такси прогнозират от ИПИ

| обновено на 19.11.19 в 14:29
Снимка: БГНЕС

Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър Ганев при представянето на ежегодния алтернативен бюджет, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Експертите предлагат два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, да се намали осигурителната тежест и да се прехвърлят част от вноските за здраве в частни фондове.

Причините за увеличаване на местните налози са две - първата, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс, обяви икономистът Петър Ганев.

„Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016-а и 2017-а, затишие 2019-а, почти няма промени. Очакваме, то вече имаше и заявки, че през 2020-2021 ще има покачване на данъците“, каза той.

Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните данъци, прогнозира Ганев, според когото два процента от подоходния данък също трябва да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е в момента.

„Това би бил ресурс в рамките на 876 милиона лева“, каза икономистът.

Това ще промени и поведението на местните власти.

„В момента, ако кметът знае, че има фабрика за шиене, която плаща заплати на черно, кметът няма стимул да я гони тази фабрика, макар че той със сигурност я знае, ако е на негова територия, той няма да получи нищо, ако се изсветли, само ще влезе в скандал. В случая ще има голям стимул да сигнализира на НАП, тъй като всеки изсветлен доход ще му вкара пари в общината“, каза Ганев.

Освен по-добро разпределение на парите за общините, държавата трябва да планира по-добре и собствените си капиталови разходи, категоричен беше от своя страна Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър и настоящ представител на Фискалния съвет:

„Факт е, че особено в предходните три години имаше между 20% и 40% разлика между това, което е планирано, и това, което е изпълнено в капиталовите разходи“.

В Закона за публичните финанси липсва цял параграф, който регламентира правенето на капиталово бюджетиране, което поставя под съмнение ефективността на разходите и спомага за познатия номер за получаване на превишение в изпълнението на бюджета.

Според Дацов догодина трябва също бюджетът да е планиран с повече приходи от разходи, защото това е добър буфер срещу евентуална криза, а и защото политиката на централните банки по света да стимулират икономиките чрез парични средства очевидно не дават резултат.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени