Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души загинаха в пожар в "Пирогов"

Няма опасност за останалите пациенти

| обновено на 27.11.19 в 12:24
5
На място са вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Двама души са загинали след пожар в МБАЛ "Пирогов" в София.

Инцидентът е станал днес около 3,45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира във втория етаж в болницата.

Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4,25 часа.

Причините за възникването на пожара се разследват, една от версиите е взрив на кислородна бутилка. 

Около 100 други пациенти са били евакуирани, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов:

"Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол“.

Зам.-директорът на болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява:

"По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние“.

Проф. Габровски уточни още:

"Към момента нямаме данни за друг пациент, който да е пострадал, освен едно леко обгазяване, което в момента е под контрол. Пациентите са дислоцирани в други отделения и на практика в момента „Пирогов“ продължава да функционира в нормален ред, единствено в шокова зала днес ще имаме малко затруднения да приемаме най-тежко болни...Няма взривена бутилка, навсякъде ние имаме система за подаване на кислород". 

Пациентите, които се намираха в отделението, бяха евакуирани от екипи на полицията и пожарната. Част от тези, които са най-трудно подвижни, бяха изнесени на ръце.

Проф. Габровски заяви още:

“Това, което бих искал да кажа, тъй като от сутринта се тиражира, че става дума за кислородна бутилка. Отново искам да кажа – не става дума за кислородна бутилка, както бе заявено. Моли ви това да бъде разпространено като информация. Все още уточняваме какви са причините. Това, което можем да кажем е, че както всяко болнично заведение ние разполагаме с медицински газове. Единият от медицинските газове е кислород, който се подава към пациентите. Тази система е изключително строго контролирана. Тя се контролира на ежемесечна база от сертифицирана, специализирана фирма, която отговаря за медицинските газове в болницата. Освен това болницата разполага със служител, който ежедневно контролира наличието на тези системи – състоянието на системите, наличието на инциденти и ги профилактира. Категорично може да се каже, че не става дума за авария или проблем, свързан с нормалното функциониране на системата или свързан с нея апарат“.

Главният разследващ полицай на СДВР комисар Стойно Цветков заяви:Помещението, от което е тръгнал пожарът

“Няма опасност за сградата. Там, където стената е напукана, стаята е изпразнена и няма опасност за хората в сградата“.

“Тази система от кой институт я наблюдава тепърва ще установяваме и ще изискваме. Към настоящия момент не можем да кажем категорично какви са причините за това, което се е случило“, каза още комисар Цветков.

Районът пред болницата е отцепен. На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че това не е терористичен акт:

"Изключваме възможността това да е злонамерено действие, в смисъл терористичен акт, тази възможност е изключена, тъй като в „Пирогов“ съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана. В момента текат процесуални-следствени действия под надзора на Софийска градска прокуратура, те ще се провеждат  от следовател. Работим по версия, тъй като това предполага работа с апаратура, с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че евакуираните пациенти са настанени в други отделения:

“Пожарът възниква малко преди четири часа в една от стаите на Второ вътрешно отделение. Под опасност е бил животът на повече от 80 души. Двама мъже са починали  - на 68 и на 55 г. Останалите не са с опасност за живота от гледна точка на пожара. Уведомени са близките на починалите. Тридесет и двама души са изведени и няма никаква опасност за техния живот. Те са локализирани в други отделения. Взети са всички необходими мерки. След определени следствени действия те ще бъдат върнати обратно в стаите, в които са били, тъй като всичко е локализирано. Искам да благодаря изключително много на екипа на „Пирогов“. 

4 линейки са изпратени пред болницата, съобщиха за "Хоризонт" от Спешната помощ. Военномедицинска академия също е изпратила своя линейка, съобщиха от лечебното заведение.

На мястото на инцидента има и следователи. По случая е образувано досъдебно производство.

Днес „Пирогов“ ще работи в напълно нормален режим. От болницата обявиха гореща телефонна линия за близките на пациентите от Втора вътрешна клиника - 02/91 54 540.

Контролът на кислородните системи в болницата е ежедневен, каза пред БНР доц. д-р Стоян Сопотенски – бивш зам.-директор на „Пирогов“. По думите му има вътрешен и външен контрол. В „Пирогов“ винаги са спазвани изискванията, подчерта той в предаването „Преди всички“ и сподели, че за него случилото се тази нощ е необяснимо:

„Системата на „Пирогов“ е централна. Преди години тя беше подменена по всички изисквания, които са за съхранение и употреба на кислород. Доставката и съхранението на кислорода е под много строг надзор. Беше изградена нова система, съответно нова линия към сградите, които ползват кислорода. Вътре във всяка сграда периодично са подменяни кислородните системи“.

„След като има бутилка с кислород. Тя трябва да има теч. За да се получи пожар и взрив, трябва да има източник на запалване. Не мога да се ангажирам да кажа каква е причината, но явно причина има”, заяви пред БНР ген. Кирил Войнов – зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и бивш директор на Националната служба „Пожарна и аварийна безопасност“.

“Смятам, че г-н Николов (бел. ред. директорът на пожарната) ще предприеме цялостно обследване на болниците в България, защото през последните няколко години се извършиха ремонтни дейности, на много места бяха поставени инсталации за кислород, така че да се вземат всички мерки, за да не се допускат подобни неща“.

Той оцени реакцията на работещите в болницата като бърза и навременна. По думите му Държавната агенция за метрологичен и технически надзор няма пряко отношение към тази система. „Ако можем с нещо да бъдем полезни – с експертно мнение и помощ, сме налице“, декларира Кирил Войнов. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия