Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Машева: Твърденията на БОЕЦ, че Гешев няма нужните качества, са манипулативни

Снимка: БГНЕС

Предварително обсъдихме позицията и решихме тя да бъде в този общ и принципен вид, без да посочваме нито конкретни медии, нито конкретни лица, нито конкретни организации, тъй като техният брой постоянно нараства. Нямаме предвид представителите на т.н. абсолютно обективна журналистика.

Това каза за БНР говорителят на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева по повод позицията, оповестена от колегията, за да се противопоставят „на тиражираните в медиите новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представяне на неистини, факти и внушения, включително употреба на документи с невярно съдържание, по отношение на прокуратурата“.

„Тази позиция беше направена във връзка с поредица от публикации, репортажи коментари, интервюта, включително изявления в социалните мрежи, с оглед публикуването на така наречените „фалшиви новини“, които определено засягат независимостта на прокурори, следователи или съдебни служители. Затова я приехме в този принципен вид! Тя е един призив към всички тези субекти на медийно разпространяване на информация да спазват професионалните етични стандарти и да се въздържат от действия, насочени към умишлено компрометиране и уронване престижа на магистратите“.

Преди повече от два месеца е образувано досъдебно производство с оглед изясняване обстоятелства, относно тиражирането на неистински документи, на които е придаван вид, че са издавани от държавни институции. Това производство е спряно поради неразкриване на извършителя, допълни тя.

Става въпрос за документи, „на които е придаден вид, че са издавани от ДАНС и от Върховна касационна прокуратура“, публикувани в популярен сайт.

Твърденията, че Гешев няма нужните качества - манипулативни

„От сдружение БОЕЦ продължават да тиражират информацията, че докладът на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия относно притежаваните професионални качества на тогава кандидата за главен прокурор господин Гешев всъщност съдържа невярна информация. Това е манипулирана информация. Опитват се да се правят внушения, че докладът е основан на данни, които са били невярно подадени от съответните органи на съдебната власт“.

Относно твърденията за опит за въздействие върху прокуратурата „от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности“, Машева посочи, че се визират не само Васил Божков и Цветан Василев, а и други лица „по отношение на които прокуратурата е предприела действия“. От обвинението вярват, че те имат медии, които атакуват прокуратурата заради процесуалния статут на техните собственици.

„Правят опити и в социалните мрежи да разпространяват, да създават този тип неистинска информация, която компрометира доброто име на прокурорите. Ние сме анализирали и визирали медийни изявления, които засягат не само главния прокурор, а и наблюдаващите прокурори по тези досъдебни производства. Както казах, по отношение на БОЕЦ, засяга и съответните административни ръководители на Софийска районна прокуратура и Софийска градска прокуратура, които са ни предоставили информацията относно професионалните качества на г-н Гешев“.

Ще има ли проверка дали Гешев е уронил престижа на съдебната система с решението да бъдат публикувани СРС с предполагаемия глас на президента Радев

„Дори и делото да е спряно, остава в компетентността на наблюдаващия прокурор да направи преценка относно разпространяване на информация по делото“, категорична е Машева. Писмото на Съюза на съдиите е адресирано до всеки от членовете на ВСС. Преценка дали ще бъде разгледано в заседание на пленума ще бъде направена на 13 февруари, допълни тя.

Относно съдия Андон Миталов

„Трябва да бъдат изяснени всички обстоятелства. До настоящия момент към ВСС или към Съдийската колегия няма постъпили никакви подобни сигнали, съдържащи данни за извършвани от него корупционни действия. Правилно искането беше насочено, както към прокуратурата, така и към КПКОНПИ. Най-същественото искане, откъдето би следвало да постъпи по-конкретна информация, е към американската страна. В компетентността на Съдийската колегия е да прецени дали ще образува дисциплинарно производство, дали ще се касае за образуване на наказателно производство срещу съдията…“.                


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна