Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пада подоходният критерий за еднократната помощ за първокласници и осмокласници

До 15 октомври се подават документи за помощта

Без критерий за доходите ще се отпуска еднократната помощ за първокласници и осмокласници през новата 2021/2022г., съобщи директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Павлина Делчева. Тя припомни, че от момента, в който децата бъдат записани в училище и бъде взета служебната бележка, родителите могат да  кандидатстват за тази еднократна помощ.

Помощта ще се изплаща на два пъти: 150 лв. в началото на годината и 150 лв. - при записване на детето за втори учебен срок. Ако детето има отсъствия или не ходи на училище, тези пари подлежат на възстановяване.

Новото е, че семействата, които кандидатстват за нея, няма да представят доходи, каза Павлина Делчева: "Отпадна доходният критерий, всички, които имат ученици в първи и осми клас, ще могат да получат помощ от 300 лв", уточни Делчева. Ще се подават само заявление и бележка от училището, че детето е записано в първи или в осми клас.

До 15 октомври е крайният срок за подаване на документи за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, обясни още Делчева. За целта ще бъде обособено отделно гише за приемане на документите, за да няма струпване на хора.

Съществува и възможност да се пращат документи по пощенски път с обратна разписка и по електронен път, дори без електронен подпис.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна