Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подводна кабелна система свързва Кипър с Египет и Франция

| обновено на 02.04.22 в 04:48
Снимка: архив

Нова подводна кабелна система с оптични влакна с дължина от 3750 километра свързва Кипър с Египет и Франция. Влизането й в експлоатация обяви Кипърската телекомуникационна компания Cyta. 

Подводната кабелна система Arsinoe, чието изграждане започна през ноември 2020 г., е един от най-големите реализирани инфраструктурни проекти в Източното Средиземноморие.

С нея Кипър се утвърждава като свръхмодерен телекомуникационен мост между Изтока и Запада, тъй като подводният оптичен кабел свързва Източното Средиземноморие с центрове за данни и телекомуникации в Европа, Азия, Близкия изток и Африка.

По този начин се увеличават бизнес възможностите и достъпът до нови пазари в телекомуникациите между трите континента, се посочва в съобщението на кипърската компания, която изгради подводната система.

Новата инфраструктура ще допринесе за развитието в Кипър на ключови технологични области. Очаква се тя да обслужва и нуждите на съседните страни.

Подводната кабелна система ще ускори цифровата трансформация на кипърската икономика, която е една от приоритетните цели в Националния план за възстановяване и устойчивост. За включените в него проекти за насърчаване на цифровия преход на бизнеса са предвидени над 450 млн. евро европейско и национално финансиране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна