Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисувай като учен

Снимка: Rawpixel

Националният природонаучен музей при БАН ви кани на работилница за научна илюстрация, които организира заедно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ).

На 2 юли Наталия Стамболова ще проведе две работилници на тема "Рисуваме теменужки в ботанически стил... или както би казал ученият – растения от семейство Теменугови".

Как естествоизпитателите и пътешествениците са документирали откритията си по времето, когато са имали на разположение само молив, четка и скицник? Защо днес, когато всеки разполага с телефон с камера, професията на научният илюстратор е все така жива? Няма опасност тя да остане в историята като тази на хората, които са будели сутрин работниците за работа, обстрелвайки прозорците им с грахчета или на фенеропазачите.


"За да изследващ нещо, трябва да се вгледаш в него, а рисуването е чудесен начин това да стане. Изчезва страхът от белия лист, изчезват задръжките и съмненията доколко сме добри с четката или молива", казва Деница Пенева от ДАФНИ.

Заниманията ще бъдат от 10.30 до 13.00 часа за участници до 14 години и от 14.30 до 17.00 часа за участници над 14 години.

По време на заниманието придружителите на участниците могат да разгледат музейната експозиция безплатно.
Чуйте разговора с Деница Пенева за това, което заниманията с научна илюстрация дава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени