Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

В галерия "Графикарт" вече е подредена първата самостоятелна изложба на художника Станислав Божанков в софийско пространство. Откриването е днес (7 февруари) от 17 часа.


В експозицията са включени предимно графични творби, в различни графични техники – офорти, акватинта, мецотинто, линогравюри, защото обича да експериментира, дори си прави сам хартията. Названието на тази голяма представителна колекция е "Ретро секцио – 30", в която си личи дълбоката художествена култура на художника, познания му за история и памет, за наследството на траките и връзките ни с Византия. Божанков представя и един цикъл "Градът".

Особено знаменателни в колекцията са творбите "Илюзия за портрет" – тези портретни, наподобяващи лица творби, са като че ли идващи от Египет, от извънземни селения, като че ли за да разбере човек по-добре себе си, връзките с други човешки същества и еволюцията.

В звуковия файл чуйте как Станислав Божанков представя своята ретроспекция "Ретро секцио – 30", с близо 40 различни по посока и сюжети графични творби.

Снимки: ФС на Станислав Божанков
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна