Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кинофестивалът Master of Art

От днес до 8 март в София, Пловдив, Варна и Стара Загора се провежда фестивалът за документални филми Master of Art. Това е неговото осмо издание и ще бъде само на живо в избрани киносалони. 

Две журита ще определят наградите на фестивала – международно и младежко жури, а филмите отново ще ни срещнат с талантливи и интересни артисти от света на културата: архитектура, дизайн и мода, изящни изкуства, литература, музика и танц, фотография, съвременно изкуство, видеоарт, театър и кино, както и филми за отношенията изкуство и власт.

Артистичният директор на фестивала Найо Тицин пише в обръщението си към тазгодишните зрители, че именно изкуството "ни дава отговор за какво си струва да се живее" и това е красотата, която ще спаси света. "Освен това, – продължава той, – чрез провокиране на емоциите изкуството ни дава моралните ориентири за това кое е добро и зло, кое е правилно и неправилно, за какво си струва да се умре и да се живее! В знаменитата си реч на финала на "Великия Диктатор", Чаплин казва: "Войници, не воювайте за робство! – Борете се за свобода!"

Тази вечер фестивалът ще бъде открит с филма от конкурсната програма "Ботичели, Флоренция и Медичите" на режисьора Марко Пианиджани в кино "Люмиер". След него зрителите могат да гледат и документалния музикален филм "Пеещи артисти" на режисьора Васил Стефанов, който също е в конкурсната програма.

Чуйте Найо Тицин.

Снимка – Master of Art

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна