Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виржиния Стоянова: Любовта може да се нарисува по различни начини

Днес тя открива новата си изложба "От светлината родени" в Дупница

Снимка: Славена Илиева

"Тези картини са като една симфония на живота. Любовта може да се нарисува по много различни начини. В платната си се опитвам да предам усещането за заедност и любов. Когато рисувам, все едно разказвам приказки на себе си". 

Това сподели пред БНР художникът Виржиния Стоянова преди откриването на новата й изложба "От светлината родени" в Дупница. 

"Аз съм вдъхновена от българския фолклор, от всичко българско, родно, започвам от шевиците, цветовете, природата, хората, танца, ритъма, музиката - всичко това е огромна сила и вдъхновение, за да нарисувам тези платна. "От светлината родени" - защото всичките ми картини смятам, че са наистина боговдъхновени. Докосвам се до една дълбочина на българския дух, на силата на тази заедност и на празника и любовта към живота", разказа тя в интервю за предаването "Преди всички". 

Чувствам се като проводник на идеи, които ми идват от Бога, каза още художникът. 

Нейната идея е изкуството да бъде достъпно за всеки. А посланието:

"Посланието е хората все повече да се обръщат към любовта, към Бога, към себе си, към тази заедност, тази любов към природата, всичко българско и родно. Това ни дава силата за всичко, което ни е необходимо". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна