Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонина Дуриданова:

Кои са тайните на дълголетието?

Няма обща универсална рецепта за дълголетие и щастие, умствената и физическата ни натовареност трябва да са вързани

Водещата Нина Цанева в студиото на "Нашият ден" с Антонина Дуриданова (вдясно)
Снимка: БНР

Житейският път на Антонина Дуриданова започва от София, където е родена и израства. Минава през Белград и Виена и стига до "страната на свободата" – САЩ. Новия си живот започва в Мичиган, къде завършва висшето си образование. Завършва с три дипломи – две бакалавърски по руски и френски, както и бизнес администрация със специалност "Счетоводство" и магистратура по международна търговия и испански език. Започва да преподава френски и български в Мичиганския университет.

Човек на реда и цифрите, дъщеря на известния български езиковед проф. Иван Дуриданов, работи в американската данъчна администрация. След падането на комунизма, по покана на българското правителство, Антонина Дуриданова се оказва в България като представител на американското Министерство на финансите, за да окаже помощ за създаването на нова данъчна структура в България. След завършването на проекта се връща в Америка и се мести в Сан Антонио, Тексас. 

За своите 73 години, които не крие, дамата изглежда чудесно, а тайната на нейното здраве и харизма тя разкрива в най-новата си книга “Магия за дълголетие“.

"Магията е определянето на начина на живот, който постигаме, след като една цел е завоювана, защото, за да се постигне една цел, трябва да се борим за нея. Тя не може да се постигне без борба", споделя Антонина Дуриданова.

Тя твърди, че пътят за успеха в живота се базира на образование, познание и натрупване на капацитет. В основата на всичко това е поставянето на цел. Невъзможното може да стане възможно, когато ние го желаем от сърце. 

 Антония Дуриданова: Между България и Америка

 Антонина Дуриданова описа живота си в книга

"Написах един наръчник, който е много лесен да се следва и където са описани различните методи и подходи, които сама съм установила, за да имаме един целокупен и щастлив живот", посочва тя.

Тези методи са свързани с физическа дейност, начин на хранене, начин на мислене. Както и с подхода ни за справяне с тежки ситуации, и всичко това се базира на правила, които се следват. 

Като приложение в книгата могат да се намерят български традиционни рецепти, повечето от които са на бабата на авторката от радомирското село Ракиловци.

За Антонина Дуриданова най-любими са главите от книгата ѝ, в които описва своите пътувания. На път по естествен начин се активират и физическа, и умствена енергия, и различни душевни, дори магически преживявания, които, докато седим на едно място, няма как да се усетят. Споделя своите пътешествия в различни точки на света с QR кодове, така че хората, преди да прочетат за всяка дестинация, да сканират и отворят с телефона си албум със снимки и да почувстват гледките, за които пише.

Антонина Дуриданова кани читателите на среща. 

На 11 юли 2023 г. от 18.30 ч. тя ще ги очаква в книжарница "Хеликон“ на  ул. "Съборна" 5 в столицата.

Чуйте целия разговор с Антонина Дуриданова в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна